El ritme d’inscripcions per fer possible la sortida dels nans per la Festa Major de l’Espluga és molt baix. L’Ajuntament i l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga busca almenys 12 persones que portin les figures històriques després de trobar-se que no hi ha relleu de portadors.

L’entitat ha iniciat una campanya a través de webs.gegants.cat/esplugadefrancoli per renovar completament el grup de portadors i balladors dels nans. L’objectiu és fer el relleu a la majoria de persones portadores que fins ara han donat vida als 12 personatges que formen part d’aquest element del seguici festiu de l’Espluga de Francolí.

L’entitat busca persones majors de 12 anys i de 150 cm d’alçada per poder donar vida a tots els personatges aquesta propera Festa Major, del 25 al 29 de juliol. Per la inscripció no hi ha límit màxim d’edat, ni tampoc de persones inscrites, ja que com més ampli sigui el grup més capgrossos podran sortir aquesta propera Festa Major.

Els Nanos de l’Espluga només actuen oficialment un cop a l’any, a les cercaviles del dijous i el divendres de Festa Major i el diumenge, a la plaça de la Vila. L’Espluga disposa de 15 capgrossos però habitualment, el màxim de figures que surten en una actuació són 12. Els Nanos de l’Espluga són, juntament amb els gegants antics, un dels elements de la cultura popular local més antics que s’han conservat actius sense interrupcions.

Assaig obert el proper diumenge 14 de juliol

El diumenge 14 de juliol, dins els actes de la Setmana de la Joventut, es farà un assaig obert a la Piscina Municipal per ensenyar a les noves persones portadores els passos del ball oficial i la manera com s’han de portar els capgrossos.