Els capellans acusats de delictes canònics que formaven part de la clausurada associació Seminari del Poble de Deu, no podran exercir. Així ho ha dictaminat el Tribunal Eclesiàstic nomenat directament per la Santa Seu i que ha emès ja mesures cautelars. Recordem que l’entitat gestionava, fins al 2017, el Santuari de la Serra, i ho va deixar de fer després de la dissolució de l’entitat per part de la Santa Seu.

En concret, ha decretat per a tots ells la mesura cautelar de «prohibició de l’exercici públic del ministeri sagrat», fins que no s’arribi a la sentència canònica. Això afecta a tres mossens, entre ells Mn. Pere Fibla, que s’encarregava del Santuari de la Serra quan va sorgir la polèmica i que ara exercia a Solivella, Blancafort i Pira. També afecta als mossens Xabier Segura i Miquel Barcos. 

En un comunicat fet públic per l’Arquebisbat de Tarragona s’assegura que «malgrat que es va demanar a la Santa Seu que se suspengués la mesura cautelar, pocs dies abans de fer el relleu episcopal es va rebre la resposta negativa a aquesta petició, i l’arquebisbe Jaume Pujol, ja com a administrador apostòlic, el dia 7 de juny els va comunicar que havien de finalitzar el seu servei a les parròquies el dia 25 de juny».

Així, el recent nomenat arquebisbe Joan Planelles, en aplicació d’aquesta mesura canònica, ha rellevat dels seus càrrecs els clergues esmentats i ha nomenat Mn. Simó Gras Solé, plebà de Montblanc, administrador parroquial de les parròquies de Santa Maria Magdalena de Blancafort, de Santa Maria de Solivella i de la Transfiguració del Senyor de Pira (i Ollers); Mn. Víctor Mosquera Ramos administrador parroquial de les parròquies de l’Assumpció d’Alcover, de Sant Pere ad Vincula de Mont-ral, de Sant Andreu de Farena, de Santa Úrsula del Milà, de Santa Maria Magdalena de la Masó, de Sant Nicolau de la Riba, de Sant Salvador de Picamoixons i de Sant Simó de Fontscaldes, i Mn. Marcus Vinicius Teixeira Araújo administrador parroquial de les parròquies de la Transfiguració del Senyor de Vimbodí, de Santa Maria Assumpta de Tarrés i de Sant Joan Baptista de Vallclara.

El comunicat afegeix que «si en algun moment del procés canònic apareguessin indicis de delicte de l’àmbit penal civil, es comunicaria a l’autoritat judicial de l’Estat». Per altra banda, també assegura el comunicat que «l’acusació no implica condemna i cal respectar la presumpció d’innocència dels acusats, i, si a la fi del procés fossin declarats innocents, se’ls reintegraria a altres tasques pastorals».

Tant les mesures cautelars com els nomenaments esmentats entraran en vigor el proper dimarts dia 25 de juny de 2019.