En el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, que enguany se celebra del 3 al 9 de juny, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha organitzat activitats a Montblanc, a l’Espluga de Francolí i a Solivella amb l’objectiu de difondre el patrimoni documental de la comarca.

Així mateix, i al llarg de tota aquesta setmana, els arxius catalans obren les seves portes i organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals per tal de donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania. Es tracta d’una excel·lent oportunitat per descobrir aquests equipaments culturals de primer ordre i que tenen cura del patrimoni documental.

En aquest sentit, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, juntament amb la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc, promou la segona edició de la campanya d’identificació de fotografies “Saps qui són?”. Es tracta d’una exposició de fotografies d’entre els anys 20 i 60 del segle passat, dels fons fotogràfics dels montblanquins Vicenç Baldrich, Anton Moix i Joan Sabaté. La mostra s’exposa als mateixos establiments comercials de Montblanc, que es podrà veure al llarg de tot el mes de juny. Cada comerç col·loca al seu aparador una fotografia i la ciutadania col·labora amb la identificació de persones, llocs i dates.

Amb aquesta campanya, l’arxiu surt al carrer, es dóna a conèixer com a equipament cultural i també la documentació que s’hi custodia; com a feedback, la ciutadania col·labora amb la descripció de les fotografies, fet que enriqueix enormement els catàlegs dels fons. La campanya de 2018 va ser tot un èxit; es van exposar 136 fotografies repartides en més de 70 establiments de la Vila Ducal, en les que, gràcies als convilatans, es van identificar unes 300 persones.

VII jornades cinematogràfiques

D’altra banda, l’Arxiu Comarcal organitza les VII jornades cinematogràfiques “Imatges que fan història”. Aquest any, es duran a terme a l’Espluga de Francolí, a l’auditori Carulla-Font,el divendres 7 de juny, a dos quarts de vuit de la tarda. Concretament es projectaran 5 films enregistrats entre 1934 i 1987 dels autors Josep Albareda, Josep M. Marquès i Xavier Pedrol.

Així doncs, es visionaran els següents films: Festa a Poblet de l’Estol de la Serra, que data de 1934, on es veuran les úniques imatges en moviment conegudes on apareix el president del Patronat de Poblet, el Sr. Eduard Toda; la Inauguració del Casal de l’Espluga de Francolí, el 28 d’agost de 1965; l’Homenatge a Pau Casals, el 19 de gener de 1975; unes imatges d’un Tot terreny a l’Espluga de Francolí, datat el 1977, i el Xè Festival de l’Escola de Dansa del Casal de l’Espluga de Francolí, de 1987.

Amb aquestes jornades cinematogràfiques, l’Arxiu Comarcal pretén incidir en la importància de la recuperació de les pel·lícules antigues, el valor que tenen per a la investigació, així com en les dificultats de preservació d’aquest material audiovisual, ja que tenen un suport extremadament delicat.

Per tancar la Setmana Internacional dels Arxius, el director de l’ACCB, Josep M. Porta, farà una petita xerrada a Solivella, on parlarà del llibre de la riquesa general del Solivella de 1818, un dels documents més antics del municipi, que es conserva a l’Arxiu Comarcal. Porta també parlarà de la importància de la digitalització en els arxius.

Tots aquests actes i activitats són gratuïts i estan obert al públic en general. Des de l’Arxiu Comarcal, s’anima a tota la ciutadania a participar-hi i a endinsar-se en el món dels arxius.

Divulgar la tasca dels arxius

En definitiva, a través de la Setmana Internacional dels Arxius, es pretén conscienciar tan a la ciutadania com als dirigents polítics sobre la importància d’aquests equipaments i sensibilitzar tant el sector públic com el privat de la necessitat de preservar els documents a llarg termini, a més de facilitar l’accés a aquests.

Tal i com afirma Josep M. Porta i Balanyà, historiador montblanquí i director de l’Arxiu Comarcal, cal conscienciar a la ciutadania sobre la singularitat dels documents i cal també promoure i millorar la imatge d’aquests equipaments culturals, garants de la conservació i preservació del nostre patrimoni documental.

Els arxius ofereixen un servei adreçat als ciutadans, ja que es preserva la història de la societat, tot promovent la memòria històrica; però també com a serveis de gestió documental de les administracions, que impulsen una gestió eficaç i eficient en els nous reptes de l’administració electrònica i la preservació digital.