Mai abans s’havia aconseguit. La flamant Colla Gegantera de Blancafort aconseguirà aquest diumenge agrupar en un sol acte la pràctica totalitat dels gegants i gegantes de la Conca de Barberà, a la 14a Trobada Comarcal de Gegants. Això sí, hi faltaran els més importants, els Gegants de Montblanc, que han rebutjat participar-hi perquè tenien un altre compromís des de fa un any. En qualsevol cas, serà una edició insòlita que no només superarà el rècord de figures, sinó que també contribuïrà de forma destacada a la dinamització del fet geganter a la Conca de Barberà.

Els Gegants de Blancafort, ara fa uns dies a Montblanc. (Foto: Xavier Lozano)

Els organitzadors han previst, per primer cop, un cap de setmana ple d’activitats amb una desena d’actes, entre els quals, una històrica exposició de la majoria de nans i capgrossos dels pobles de la Conca, que es podrà veure a la sala polivalent de l’escola de Blancafort.

ÀUDIO: El cap de colla David Cendra parla de l’organització

Els Nanos de l’Espluga a la Gran Ballada de Festa Major del 2018 (Foto: Gerard Bosch)

Hi seran els 10 gegants de l’Espluga

Un dels fets curiosos és que per primer cop actuaran plegats els 10 gegants de l’Espluga de Francolí. Hi seran els històrics Ponç Hug i Beatriu, que només surten per la Festa Major de l’Espluga i en sortides molt excepcionals a l’exterior. No hi faltaran els 4 gegants neolítics, Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor, i els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat. El fet més curiós és però que de forma excepcional també hi participaran els gegants de la Residència Jaume I, Guifré de Sumoll i Dolceta de Peralada.

Els Gegants de l’Espluga, a la Gran Ballada de Festa Major de l’Espluga del 2018 (Foto: Josep Morató)

A més també hi participaran la majoria de gegants de Montblanc, excepte els de la vila ducal, però sí les 5 figures dels Amics dels Gegants i els gegants dels barris i escoles. Hi seran els gegants de Santa Coloma de Queralt, Sarral, Vimbodí i Poblet, Solivella, Barberà de la Conca, Senan, Rocafort de Queralt, Pira, Lilla, Forès, Santa Perpètua de Gaià, Vilanova de Prades, i els amfitrions de Blancafort, els últims que s’han creat.

Grup de portadors per l’ocasió

Per fer possible la ballada de totes les figures de gegants de la Conca de Barberà, la Colla Gegantera de Blancafort ha format un grup extraordinari de portadors que ajudaran a les colles de totes les poblacions a portar les seves gegantes i gegants. D’aquesta manera podran sortir algunes figures que actualment no tenen colla activa.

Diversos geganters a la Trobada Gegantera dels Amics dels Gegants de Montblanc. (Foto: Xavier Lozano)

Gran ballada i actes previs

Els actes de la 14a Trobada Gegantera de la Conca de Barberà començaran aquest dissabte, 1 de juny, a les 11.30h des de la Plaça Vella de Blancafort, amb una cercavila de nans i capgrossos particulars o casolans, amb l’acompanyament dels Grallers de Blancafort. L’acte donarà pas a l’exposició de nans i capgrossos de la Conca, que es podrà visitar tot el cap de setmana.

Els capgrossos de Blancafort a la Trobada Gegantera dels Amics dels Gegants de Montblanc. (Foto: Xavier Lozano)

A la tarda, a les 19h, es presentarà la nova imatges dels antics gegantons de Blancafort, Miquel i Magdalena, restaurats pel taller AVALL. Després es farà una cercavila amb els actuals gegants del municipi.

ÀUDIO: David Cendra explica l’excepcionalitat de la trobada

Diumenge l’activitat arrencarà aviat, amb una cercavila matinal a les 8.30h per Blancafort, seguida de la plantada a la plaça del Sindicat, on començarà la cercavila a les 11.30h. A partir de dos quarts d’1 del migdia, els gegants i els grallers arribaran a la plaça dels arbres, on faran la gran ballada final.

Els gegants de la Santíssima Trinitat de l’Espluga, ella, pubilla de la Conca 2018. (Foto: Gerard Bosch)

Allà, la Geganta Trinitat de la Germandat de l’Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí, donarà el relleu de Pubilla de la Conca a la Geganta Blanca de Blancafort, convertint-se en la Pubilla de la Conca de Barberà i rebent així l’honor de representar el fet geganter de la comarca a arreu. Després totes les colles celebraran un dinar de germanor.

Pel que fa a la música, la Trobada estarà amenitzada per la Banda del Gínjol i el grup de percussió “La Garrutada” de Blancafort a més de la majoria de grups de grallers de la Conca que acompanyaran als gegants de la comarca durant la cercavila.