Els espluguins i les espluguines tenen una cita amb les urnes aquest diumenge. El col·legi electoral amb quatre meses i ubicat a l’escola Martí Poch, obrirà les seves portes a les nou del matí i no les tancarà fins les vuit del vespre. 2.821 persones són les que tenen dret a vot a l’Espluga de Francolí a les municipals, 31 menys que el 2015.

El 2015 Som Espluga, una agrupació d’esquerres sota el paraigües d’ERC, formada mesos abans de les eleccions, van ser la força més votada. Amb Jordi Miró al capdavant, van aconseguir 867 vots (46,81%). En segon lloc, CiU amb David Rovira de número u qui va obtenir 750 vots (40,5%). Finalment, Espluga Viva amb Antonio Vendrell va aplegar 203 vots (10,96%). 

Aquesta repartició es va traduir amb cinc regidors per a Som, cinc més per a CiU i un per a EV. Espluga Viva va apostar per donar l’alcaldia a Som, però Antonio Vendrell, sense tenir en compte les directrius del seu partit, va pactar amb els convergents. Uns primers anys de mandat amb molta tensió als plens, Josep Maria Vidal, ho reconeixia a l’entrevista electoral de l’EFMR, afirmant al mateix temps, que els últims mesos havia vist un canvi en les maneres del govern.

Els quatre alcaldables, d’esquerra a dreta: Josep Maria Vidal (Som Espluga), Jordi Torre (Junts per l’Espluga de Francolí), Jaume Vendrell (Espluga Viva) i Francesc Sánchez (Nova Espluga). Foto: Josep Morató

Aquest 2019 el panorama és totalment diferent. Quatre alcaldables nous i amb la renúncia de David Rovira a repetir, després d’ocupar l’alcaldia durant 16 anys. Josep Maria Vidal és l’alcaldable de Som Espluga, Jordi Torre el de Junts per l’Espluga de Francolí, el número u d’Espluga Viva és Jaume Vendrell i finalment, Francesc Sánchez el de Nova Espluga.

Josep Maria Vidal vol canvi i no “recanvi”

Josep Maria Vidal, alcaldable de Som Espluga (Foto: Josep Morató)

L’arquitecte i editor de la Musca, Josep Maria Vidal, va començar la carrera política al PSC, amb el procés independentista però, va virar cap a MES, la formació que va impulsar, entre d’altres, Ernest Maragall. Ha estat regidor de Som aquest darrer mandat i unes setmanes després que Jordi Miró anunciés que no seria el cap de llista per manca de confiança de l’equip de treball, Josep Maria Vidal va presentar-se com a alcaldable amb una candidatura que va incorporar, entre d’altres a Enric Mercadé (núm. 3) o Anna Garcia (núm.4).

Cada candidat a l’alcaldia ha repetit alguns mantres durant la campanya. Vidal ha insistit en què volen “canvi i no recanvi”, tot al·ludint a la candidatura de Jordi Torre. Els de Som han assegurat que duen un programa electoral pensat per “frenar l’envelliment i el despoblament”. És per això que han subratllat la importància de crear un Pla Local d’Habitatge, de revitalitzar i digitalitzar el comerç o de reestructurar els equipaments municipals. També aposten pel turisme centrant-se amb la cova i el riu. Abans de fer cap acció concreta, volen estudiar i fer plans estratègics que analitzin la situació actual.

El “hit” de Josep Maria Vidal: “en 16 anys ni un metre quadrat d’habitatge social a l’Espluga”. Tot recordant sempre, que a la caserna de la Guàrdia Civil no 

Jordi Torre treu pit de “l’experiència” amb una llista “renovada”

Jordi Torre, alcaldable de Junts per l’Espluga de Francolí (Foto: Josep Morató)

L’actual regidor de Cultura, Turisme i Comunicació, Jordi Torre, és el cap de llista de Junts per l’Espluga de Francolí. Ja acumula vuit anys de govern i per això ha tret pit de la seva experiència en gestió municipal. Al mateix temps però, és l’únic dels candidats convergents que repeteix a la llista hereva de CiU. Totes les persones que el segueixen són noves en política, d’aquí la “renovació”. Els regidors del govern actual van de suplents. Compta amb el suport de l’alcalde David Rovira que tanca la llista de manera simbòlica i d’Antonio Vendrell que està a l’equip de treball. 

Junts per l’Espluga assegura que porta un programa electoral “realista i concret”, allunyat dels estudis que volen fer els de Som. Jordi Torre ha batejat les intencions dels seus contrincants com a “paràlisi de l’anàlisi”, segurament un dels conceptes més utilitzats per l’alcaldable aquesta campanya. “Volen aspirar a fer una cosa perfecta i al final no s’acaba aconseguint res concret”, deia Torre fa uns dies. 

Pel que fa a promeses, volen traslladar l’escola de música i la llar d’infants a l’antic edifici de l’institut Joan Amigó, reformar la piscina, fer una Casa de la Cultura a Cal Cabeça o fer un “pont del temps” per apropar els visitants de la Cova al centre.

Jaume Vendrell, l’home que ha signat una clàusula de 24.000 euros

Jaume Vendrell, alcaldable d’Espluga Viva (Foto: Josep Morató)

Espluga Viva no se n’amaga, es van presentar la primera vegada (2003) i totes les que han seguit per anar “contra les decisions del govern”. Sempre han aconseguit un regidor, encara que consideren que aquest últim mandat no han estat representats perquè Antonio Vendrell els va “trair” i va donar l’alcaldia a CiU, en contra de la voluntat de la formació. Per evitar aquesta situació, els candidats d’EV han signat un document on es comprometen a seguir les indicacions del partit, sinó haurien d’indemnitzar cada company amb 24.000 euros

Són els que més van tardar en confirmar que concorrerien els comicis, no ho van fer fins quatre dies abans del termini fixat per la Junta Electoral. L’alcaldable, Jaume Vendrell, el “nunci”, com es coneix popularment, ha assegurat que no és “la persona més adequada” per ser el cap de llista, però que es fa “càrrec de tota la gent que el segueix. 

Durant la campanya han fixat diversos punts: que els vigilants municipals visitin la gent gran que viu sola, que s’acabin les subvencions per l’arranjament de façanes o que es faci una campanya de conscienciació de la recollida d’excrements. Jaume Vendrell ha repetit en forma de denúncia que l’arribada de l’aigua de l’Ebre a l’Espluga amaga “interessos” i que ells aposten per sotmetre a referèndum aquesta qüestió.

El projecte “municipalista” del retornat Francesc Sánchez

Francesc Sánchez, alcaldable de Nova Espluga (Foto: Josep Morató)

Ja ho va dir Francesc Sánchez al debat electoral organitzat entre l’EFMR i Tac12: “estimats espluguins, he vuelto”. El candidat de Nova Espluga, una llista de la FIC, ha tornat a la política municipal. El 2011 va ser el número u d’Espluga Viva i va ser regidor a l’oposició. Com si res més passés més enllà del terme de l’espluga, Sánchez ha insistit en què el seu projecte és “municipalista” i fins i tot ha estès la mà als altres partits per fer un govern de concentració.

Sánchez també ha encabit persones com Enrique Palau, segon de Plataforma per Catalunya el 2011 a la seva llista o José María Martínez que ocupava el cinquè lloc del partit d’ultradreta. També alguns suplents que en principi havien d’anar amb Espluga Viva. L’alcaldable però, ha destacat que la seva formació “no té ideologia” i s’ha mostrat en contra de l’empresonament dels líders independentistes.

El programa electoral dels de Nova Espluga consta només de 24 propostes força concretes com reobrir el cinema del Casal, fer habitatge social a l’antiga caserna, fomentar l’oci nocturn o eliminar la zona blava. 

Segueix la jornada amb l’EFMR

L’Espluga FM Ràdio seguirà la jornada electoral durant tot el dia a través del 107.4 FM, a EFMR.cat i al canal de la TDT. A les 12 h oferirà un programa especial en directe des del col·legi electoral de l’Espluga. A les 20 h començarà el darrer programa especial del dia per explicar la nit electoral amb l’escrutini i els resultats en directe des de l’Escola Martí Poch.

També comptarà amb la presència dels quatre candidats a l’alcaldia per analitzar els resultats i es farà pública la porra que han fet tots ells dissabte abans, durant la jornada de reflexió.