Els Amics dels Gegants de Montblanc han omplert de gegants, un any més, el diumenge central de les Festes de Sant Maties, amb una Trobada Gegantera molt especial aquest 2019. Amb motiu del seu 25è aniversari han convidat 25 colles geganteres d’arreu dels Països Catalans.

Ja aquest dissabte les colles convidades d’honor van fer una primera cercavila en què els gegants Veguers de Montblanc, Pere Berenguer de Vilafranca i Arsenda, van estrenar nou vestuari i la restauració de les figures feta al taller Avall de Reus i les noves joies del tarragoní Joan Serramià.

De les 25 colles convidades aquest any destaquen gegants d’arreu del territori de l’antiga Corona d’Aragó com Santa Margalida (Illes Balears), Castelló (País València), Borja (Aragó) o Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord), a més de colles d’arreu de Catalunya. També hi han participat el Basilisc de Valls o la Cucafera de Montblanc.

Aquest diumenge, la Trobada Gegantera ha començat amb una plantada a la muralla de Sant Jordi, seguida d’una cercavila pel nucli emmurallat de Montblanc que ha acabat a la plaça Major. Allà hi han fet els balls de gala la Cucafera de Montblanc, els Gegants de Santa Margalida de Mallorca i els Veguers de Montblanc, amfitrions de la festa.

Els Gegants Neolítics, fidels a la trobada

La Colla Gegantera i els Grallers de l’Espluga, aquest diumenge a Montblanc. (Foto: Fina Montserrat)

Un any més, la Colla Gegantera i els Grallers de l’Espluga han participat a la Trobada Gegantera dels Amics dels Gegants de Montblanc, entitat que va apadrinar el naixement del Gorg i l’Spluc, el 2007, amb els gegants del barri de Montserrat. Els gegants espluguins són presents habitualment a la trobada de les Festes de Sant Maties de Montblanc. En aquesta ocasió, hi han participat els gegantons Terra i Pastor, i els gegants Gorg i Spluc amb el Blat, al ritme dels Grallers de l’Espluga.

GALERIA D’IMATGES DE XAVIER LOZANO