Els exalcaldes espluguins Salvador Palau (del 1979 al 1983), Francesc Ramon Duch (del 1990 al 1991) i Toni Sánchez (del 1991 al 2003) i l’actual alcalde, David Rovira (des del 2003) han reclamat més autonomia municipal. Ho han fet en una taula rodona organitzada per l’Espluga FM Ràdio per commemorar els 40 anys del primer ajuntament democràtic de l’Espluga de Francolí. Els quatre han coincidit que amb la “regressió democràtica i de drets”, l’ens administratiu local ha perdut competència, importància i representativitat. 

David Rovira ha subratllat que “l’autonomia municipal ha sofert una regressió. Els funcionaris et limiten molt”. Toni Sánchez ha coincidit amb ell i ha manifestat que manquen recursos, sobretot econòmics. En la mateixa línia, Duch i Palau han destacat que els mateixos ajuntaments són els que han “d’estimar-se” més. 

Posar en valor la Transició

El debat s’ha dividit en tres blocs. En el primer han intercanviat opinions sobre l’arribada de la democràcia i al segon sobre el compromís polític. Aquests dos apartats els han relacionat constantment amb la situació política del país. Francesc Ramon Duch ha reconegut que va participar d’una candidatura política per “fer país, més que per fer poble”. Justament, Salvador Palau ha retret aquesta qüestió: “massa sovint s’han tingut d’altres interessos i no els de l’Espluga”. Toni Sánchez també ha reclamat “més gestió i menys política”, “hem de separar la qüestió nacional de la gestió municipal”, ha afegit. 

Salvador Palau va ser l’alcalde del primer ajuntament democràtic espluguí i ha posat en valor la Transició. Per exemple, ha assegurat que se sent orgullós de la placa que va col·locar a la façana de l’ajuntament “en record a tots els caiguts de la nostra vila”. Aquest gest, li va comportar alguns anònims que el van amenaçar a ell i a la seva família perquè també va treure la placa anterior d’homenatge als caiguts del bàndol franquista. Sobre aquesta qüestió, Rovira també ha explicat que només accedir a l’alcaldia, li van demanar que posés una placa al cementiri per recordar les víctimes de la Guerra a la fosa comuna. “És un tema que encara no hem tancat i per assolir la democràcia plena, cal posar punt final”, ha dit. 

Camí de les eleccions municipals del 26-M

El tercer bloc ha mirat cap al futur per analitzar la cursa cap a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Palau, en la mateixa línia dels arguments anteriors, ha demanat “lleialtat” a les candidatures que es presenten als comicis. I ha insistit en “dinamitzar el poble«, fent referència al nombre de comerços tancats. També ha insistit que els espluguins han de fer “pinya”. 

L’actual alcalde s’ha mostrat satisfet perquè “a l’Espluga es presentaran quatre llistes, vol dir que hi ha gent que té ganes de tirar endavant el municipi”. Ha dit que cal buscar majories “perquè és l’única manera que els pobles avancin”. Sánchez a més, ha recomanat que “s’escolti més l’oposició” perquè “també ha estat votada i representen algú”. 

Finalment, tots quatre han coincidit en què el millor de ser alcalde és el contacte amb les persones, la voluntat de servir, d’ajudar i de facilitar les coses a la gent. Duch ha acabat demanant “que tinguin esperit de servei”.

RECUPERA LA TAULA RODONA AMB ELS ALCALDES DE L’ESPLUGA: