La CUP de Montblanc, actualment segona força a l’Ajuntament de Montblanc i cap de l’oposició, no concorrerà a les eleccions municipals d’aquest maig per falta de relleu. Ho han anunciat aquest divendres diversos representants de l’assemblea local en una compareixença davant dels mitjans de comunicació.

El grup municipal arriba a la nova convocatòria electoral després de quatre anys a l’oposició que han desgastat l’actual equip i no ha permès implicar gent nova. “Quan hi ha una majoria absoluta tan aclaparadora, és una gran dificultat. El grup de govern compta amb 13 regidors i nosaltres amb dos. És una gran asimetria que impossibilita fer una bona oposició”, ha expressat la regidora Laura Aluja.

La CUP de Montblanc va aconseguir representació a l’Ajuntament de Montblanc, per primera vegada, en les eleccions del passat 2015, que eren les segones a les quals es presentaven.

Denuncien el “caràcter autoritari” d’Andreu

Els de l’esquerra independentista també han carregat contra l’actual alcalde de Montblanc, Josep Andreu. “Té un caràcter marcadament autoritari i sense possibilitat d’entesa i, inclús, de respecte”, ha dit Aluja. D’altra banda, la regidora ha posat èmfasis en assenyalar el “tracte masclista” rebut per part d’Andreu.

ÀUDIO: Laura Aluja titlla Josep Andreu d'”autoritari”

Debat sobre l’enderroc de Cal Contijoch

La CUP de Montblanc ha aprofitat per fer balanç. “Hem fet coses importants”, ha dit qui va ser cap de llista. Consideren que han tingut un paper actiu al consistori presentant 20 mocions, “la majoria d’elles aprovades”, i 90 precs i preguntes, però han assegurat que en la majoria dels casos no han obtingut resposta per part de l’equip de govern o fins i tot els han esbroncat. Per exemple, han explicat que han demanat fins a cinc vegades explicacions pels problemes de seguretat de l’edifici del costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Roger Sosa i Laura Aluja, actuals regidors de Montblanc (Foto: Arnau Martínez)

Dels darrers quatre anys, la CUP ha assenyalat que ha aconseguit retirar els herbicides de la jardineria municipal. També s’han mostrat “satisfets” del debat ciutadà sorgit al voltant de l’enderroc de Cal Contijoch. Aquest projecte va topar amb l’oposició dels cupaires que van presentar un recurs d’alçada contra la descatalogació de l’edifici com a bé cultural d’interès local. Tot i la negativa d’aquest grup municipal i les abstencions dels altres partits del consistori, el govern local tirarà endavant el projecte per recuperar un nou tram de muralla. En la mateixa línia, Aluja ha subratllat que “hem donat una altra visió sobre el patrimoni, defensant la restauració i no la reconstrucció“.

Falta de suport i de relleu

El partit no veu la possibilitat de presentar una nova candidatura perquè “l’estat de l’assemblea és molt precari i se suporta pel grup municipal”. Els dos actuals regidors, Laura Aluja i Roger Sosa, han exposat que és necessari reformular-se. També han fet autocrítica: “vam aconseguir molts vots i vam fer una bona llista, però no hem aconseguit que la gent s’impliqui en el projecte”. Les dues cares visibles han apuntat que no hi ha relleu i que “no es veuen ni amb força ni amb l’energia necessària” per continuar.

ÀUDIO: Laura ALuja anuncia que la CUP no es presentarà a les eleccions

Amb tot, han subratllat que no es presenten en aquestes eleccions, deixant la porta oberta a les que vinguin anys següents. “A vegades és millor fer una passa endarrere, prendre impuls, embranzida, i més tard, poder-ne fer endavant”, ha dit una Laura Aluja emocionada. També ha agraït la confiança als montblanquins i ha desitjat “no haver-los decebut”.

De 114 vots a 534

La formació cupaire va néixer a Montblanc l’abril de 2011 i aquell any ja es van presentar a les eleccions obtenint 114 vots, però sense aconseguir cap regidor. Recollien el projecte de la Gent del Poble, una formació municipalista. Durant aquella legislatura van participar de la política presentant instàncies a l’Ajuntament i vehiculant mocions a través d’altres formacions amb representació. “Vam ser molt actius”, ha recordat Sosa.

El maig de 2015 es van tornar a presentar a les eleccions municipals i van recollir 534 vots que els va permetre entrar amb un parell de regidors. Així van ser la segona força més votada i la CUP va esdevenir cap de l’oposició.

1 COMENTARI

Comments are closed.