L’escultura renaixentista de Sant Sebastià, obra de Damià Forment, del Monestir de Poblet s’exposa des d’aquest desembre i fins al febrer del 2019 al Museu de Belles Arts de Castelló, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, com a peça convidada.

Es tracta d’una obra feta amb alabastre de Sarral, en origen estava situada a l’àtic del retaule al costat del calvari que presideix el conjunt, mostra el sant en el moment del seu martiri. El retaule major de l’església abacial del monestir, realitzat pel valencià Damià Forment i el seu taller de Montblanc, entre 1527 i 1529, és una de les més primitives i destacades mostres de les formes i idees del renaixement a la riba occidental de la Mediterrània.

Escultura de Sant Sebastià (Foto: cedida)

L’escultura de Sant Sebastià de Forment representa el sant, jove i imberbe quasi nu, en el moment de ser assagetat, amb les mans lligades al tronc d’un arbre darrera del seu cos, oferint el tors a les sagetes del botxí. Aquesta representació va esdevenir una de les imatges més repetides dins la producció dels escultors durant el renaixement i barroc.

La imatge feia més d’una dècada que no sortia del Museu del Monestir de Poblet. La figura es va exposar per primera vegada al País Valencià durant l’exposició ‘La Corona d’Aragó: el poder i la imatge de l’Edat Mitjana a l’Edat Moderna (segles XII – XVI)’, al Museu de Belles Arts de València, durant els anys 2005 i 2006. Ara, el Museu de Belles Arts de Castelló i el Museu del Monestir de Poblet inicien una col·laboració que portarà a la interacció de les dues institucions i el seu entorn al llarg dels propers anys.