El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat aquest dimecres el Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà, ubicat a l’Espluga. L’Agència Catalana de Residus hi invertirà 3,8 milions d’euros aquest 2019 en la construcció d’una nova planta de tractament de la fracció resta que, segons ha apuntat el conseller, serà una realitat de cara al 2020.

Acompanyat d’alcaldes i directius de l’Agència Catalana de Residus, Damià Calvet també ha visitat el dipòsit controlat de residus que s’ha ampliat recentment amb una inversió de mig milió d’euros. L’actuació que es planteja ara consistirà en la cosntrucció d’una nova planta per al tractament de la fracció resta i l’ampliació de la planta de compostatge de la fracció orgànica. En aquest cas, s’habilitaran unes sitges amb ventilació per optimitzar el procés biològic de la matèria orgànica i, per tant, permetrà dipositar només matèria inerta a l’abocador per evitar la generació de residus líquids, els anomenats lixiviats.

ÀUDIO: Damià Calvet destaca la futura inversió de prop de 4 milions d’euros

La inversió, que ja forma part del pressupost del 2019 del Consell Comarcal de la Conca, prové del Fons de gestió del cànon de residus municipals, fet que el conseller de Territori i Sostenibilitat ha ressaltat.

També s’han destinat 500.000 euros en l’ampliació del dipòsit controlat

ÀUDIO: El conseller explica com es financen les inversions

El conseller ha expressat que “aquestes infraestructures ens han de permetre continuar gestionant els residus d’una manera eficient i eficaç, enllaçada amb aquests objectius que tenim com a país i dels quals la Conca de Barberà en sou un exemple”. Damià Calvet ha recordat que actualment la comarca està per sobre de la mitjana catalana en matèria de recollida selectiva i se situa al voltant del 50%, mentre que la mitjana és pròxima al 30%.

En aquest sentit, l’objectiu que marca la Generalitat per al 2020 és que aquest percentatge sigui del 60 % i que el reciclatge arribi fins al 50 %. A més a més, Calvet també ha destacat les experiències de porta a porta i de contenidors intel·ligents a la Conca.