(Foto: Ràdio Montblanc)

Finalment, ja hi ha data per a la inauguració oficial del Museu del Pessebre de Catalunya ubicat a Montblanc i que l’any passat va posposar la seva estrena per motius polítics. El centre cultural serà inaugurat el dissabte 15 de desembre a càrrec de la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Com va avançar el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català, al Terra de Festa de l’EFMR l’acte inaugural, que forma part de la programació de Nadal de Montblanc, serà el 15 de desembre a la 1 del migdia. L’acte també servirà per presentar el llibre Germans Castells, art i figures per al Pessebre de Ramon Albornà, Ismael Porta i els germans Joan i Martí Castells-Badia. La inauguració comptarà també amb la presència de representants de l’Ajuntament de Montblanc, la Diputació de Tarragona i les entitats que han donat suport al museu.

Albert Català: “El Museu del Pessebre serà la casa de tots els pessebristes” [ENTREVISTA]

El Patronat del Museu havia anunciat l’any passat la inauguració pel 13 de desembre, però el context polític va empènyer la suspensió de l’acte. Llavors, el conseller de cultura Lluís Puig va ser cessat pel Govern espanyol i va exiliar-se a Brussel·les. Per aquest motiu, ja que va ser un dels impulsors del Museu del Pessebre, es va decidir posposar la inauguració. D’altra banda, l’endarreriment de la construcció també ha frenat la posada en marxa de l’equipament.

De fet, el Museu del Pessebre de Catalunya va obrir les seves portes durant el festival Terrània de Montblanc, el cap de setmana del 29 de setembre, tot i que la cinta oficial es tallarà aquest desembre pels volts de Santa Llúcia, quan la tradició mana que es munten els pessebres.

L’equipament consta de tres plantes expositives i una dedicada a la recerca i la restauració. A la primera planta s’hi poden veure 34 calvaris creats per associacions pessebristes i, a la segona, s’exposa l’obra de Joan Mestres que presenta una cinquantena de pessebres. Finalment, la planta baixa està dedicada a diorames de diversos artistes de les associacions de pessebristes de Catalunya. Per al president de la Federació Catalana de Pessebristes el nou museu ha de tenir un paper aglutinador de totes les entitats del país. “Serà la casa de tots els pessebristes”, destaca Albert Català.

ENTREVISTA a Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes