El Ple Municipal de l’Espluga ha aprovat aquest dijous per unanimitat el reglament de consultes populars no refrendàries d’acord amb la llei 10/2014, la qual va permetre les votacions del 9 de novembre del 2014 sobre el futur de Catalunya.

La iniciativa va ser presentada al plenari l’any 2016 per Som Espluga i ara s’ha redactat el reglament a escala local. Tot i això, el text s’ajusta a la legislació vigent, fet pel qual els regidors van exposar que existia poc marge per adaptar-lo. Amb tot, el reglament aprovat permetrà que es puguin celebrar votacions per conèixer l’oponió de la ciutadania sobre una determinada actuació, decisió o política pública.

Llums de Nadal apagats en suport als presos polítics

En la sessió ordinària d’aquest novembre, el plenari també va aprovar amb 6 vots a favor i 5 abstencions la cinquena modificació del pressupost d’aquest 2018, per valor de 194.000 euros. Som Espluga va criticar que ja s’han fet moltes modificacions i de molt valor. Al mateix temps, l’oposició retreu que es tracta d’un fet repetit en els darrers anys, però que per contra el consistori tanca l’exercici amb romanents de tresoreria molt alts. L’equip de govern va recordar que les modificacions es fan arreu per resoldre imprevistos. D’altra banda, també es va aprovar la massa salarial del 2018 i el conveni amb el Consell Comarcal pel servei d’atenció diürna del 2018.

L’Ajuntament també es va adherir al Pla Comarcal d’Igualtat de gènere 2018-2019 i es va aprovar una moció presentada per Som Espluga per garantir el dret a vot a totes les persones que resideixen a l’Espluga. Finalment, el consistori va prendre la decisió d’apagar els llums de Nadal en horari no comercial, a partir de les 9 del vespre, per visibilitzar l’existència de presos i exiliats polítics, com ja es va fer l’any passat, però aquesta vegada ha quedat registrada al Ple en forma de moció.