[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_QWrJeYpxI8?rel=0]

El Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Espluga ha aprovat per unanimitat la sol·licitud per declarar l’edifici del Casal de l’Espluga com a Bé Cultural d’Interès Local. L’objectiu és preservar l’immoble impulsat fa més de 50 anys per l’empresari Lluís Carulla i amb importants elements artístics com el mural noucentista o el gran teatre del Casal.

L’equip de govern, de la mà David Rovira, justificava la proposta pel valor de l’edifici però també perquè “amb aquesta declaració es podrà accedir a noves línies de subvencions.”

Des de l’oposició, Josep Maria Vidal de SOM-Espluga també ha valorat positivament la proposta perquè permet protegir i posar en valor un edifici important del municipi. “La iniciativa serveix per donar valor i posar èmfasi al patrimoni que suposa l’edifici del Casal”, conclou Vidal.

55 anys de l’edifici del Casal

L’edifici del Casal de l’Espluga, avui de propietat municipal, va ser construït amb el patrocini de Lluís Carulla i Canals i amb un projecte redactat per l’arquitecte Lluís Bonet i Garí, deixeble d’Antoni Gaudí. Es va inaugurar l’any 1963, tot i que he comptat amb diverses ampliacions posteriors. En destaquen, a banda de la seva grandiositat, el cos central fet d’obra vista i marbre beige, construcció que recull els trets propis de l’arquitectura de les obres civils i religioses de l’època. També ressalta el mosaic de la façana, d’arrels noucentistes, on s’hi escenifiquen diferents escenes de la vida quotidiana.

Aquest edifici, malgrat la seva importància i estar inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, no gaudia de cap figura de protecció específica.