La inauguració de la plaça de l’1 d’octubre i d’una placa a l’Escola Martí Poch ha marcat la commemoració del primer aniversari de l’1 d’octubre a l’Espluga. Unes 200 persones han recordat el referèndum d’ara fa un any, tot reclamant ara que es faci efectiva la república catalana.

L’acte ha començat a les 8 del vespre amb la descoberta de la placa ubicada a l’exterior de l’escola que l’1 d’octubre del 2017 va acollir les votacions. A proposta de l’ANC de l’Espluga, la placa recorda la data del referèndum i incorpora el lema “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”.

La rotonda del Casal, ara oficialment plaça de l’1 d’octubre, ha estat l’escenari central dels parlaments del primer aniversari de l’1-O. Una de les urnes del referèndum ha presidit un acte que ha comptat amb nombrosos parlaments i ha acabat, simbòlicament, amb la gent votant. En primer lloc, diverses persones que van viure la jornada de prop han llegit el manifest de la plataforma 1 d’octubre en què, en grans trets, s‘han reconegut els esforços de la ciutadania per fer possible les votacions i que ha fet una crida a fer efectiva la república.

Desenes d’espluguins tornen a votar, un any després

Diversos joves han alçat fotografies de l’1 d’octubre a l’Espluga i en altres punts de Catalunya i també clavells vermells. Al seu temps, els representants polítics del consistori han sostingut una pancarta amb el lema “Republiquem” perquè, com ha expressat el portaveu del grup municipal de CiU, Jordi Torre, “el poble segueix dempeus, mantenint ferma la voluntat de fer efectiva el mandat de l’1 d’octubre”. Sobre la plaça inaugurada, Torre remarca que cal recordar el primer d’octubre als espais públics perquè, ha dit, “és una data que passarà a la història del nostre país”.

ÀUDIO: Jordi Torre valora la reivindicació espluguina

Jordi Miró, regidor de Som Espluga, ha expressat que la plaça de l’1 d’octubre, una proposta de la seva formació, és un homenatge a totes les persones que van fer possible el referèndum i és necessaria perquè és una fita que s’ha de recordar. Des de l’Espluga per la Independència, Joan Poblet, ha manifestat que “hem volgut traslladar un missatge de record pels fets de l’1 d’octubre i la gent jove que va defensar l’escola”. “Demanem que, encara que sigui a poc a poc, els polítics implementin la república, així defensem el vot de l’1 d’octubre”, ha dit Poblet.

ÀUDIO: Jordi Miró destaca la importància de la plaça de l’1 d’octubre