Durant els mesos d’estiu s’han produït a la comarca 16 incendis, 8 menys que l’any passat

La Conca de Barberà ha tancat la campanya d’estiu d’incendis amb el millor balanç dels últims 15 anys. De fet, es tracta d’una dinàmica no només de la comarca sinó de tot el país, a conseqüència fonamentalment de les condicions meteorològiques.

Albert Ventosa, cap de la regió d’emergències de Tarragona, explica que «la humitat de l’ambient ha fet que els pocs incendis que hi ha hagut s’hagin propagat lentament». Malgrat que les condicions meteorològiques han estat positives, Ventosa alerta que «si ens comparem amb la mitjana climàtica, l’estiu del 2018 també ha estat per sota la mitjana, però veníem de dos anys molt secs».

La primera setmana d’agost va ser la més difícil de la campanya estival, ja que en plena onada de calor el nivell d’alerta va ser màxim. Tot i això, no hi va haver incendis destacats enlloc, i el poc vent i la humitat acumulada han ajudat a poder fer un balanç estiuenc positiu.

Menys incendis, la majoria agrícoles

A la Conca de Barberà, des del 15 de juny i fins al 15 de setembre s’hi han produït 16 incendis, la majoria dels quals han estat de vegetació agrícola. Montblanc amb 5 i Vimbodí amb 3 són els municipis de la comarca amb un major nombre d’incendis d’aquesta campanya del 2018.

En aquest sentit, Ventosa senyala que «el retard en la campanya de sega per l’alta humitat que tenia el cereal ha propiciat un menor nombre d’incendis de vegetació agrícola». No obstant això, el cap de la regió d’emergències creu que encara calen més campanyes de sensibilització, ja que la majoria d’incendis són provocats per negligències. A la Conca de Barberà considera que campanyes de sensibilització com prohibir la crema de rostolls i restes de poda durant les campanyes forestals han funcionat.

Més recursos pels propers estius, que seran secs   

«S’espera un hivern sec i càlid, i sense una primavera plujosa l’estiu del 2019 pot ser molt dur.» Aquesta és la previsió que fa Albert Ventosa pels propers mesos, i alerta que «hi ha moltes dificultats als bombers per tenir els recursos necessaris, sobretot de personal i de vehicles». En aquest sentit Ventosa reclama més personal als parcs per poder garantir els mínims als parcs sense tantes hores extres i una millora d’equipaments.

ENTREVISTA a Albert Ventosa, cap de la regió d’emergències de Tarragona