La Conca de Barberà inicia la campanya forestal de 2018 amb els valors de sequera més baixos dels últims 20 anys a la comarca. En un estiu que es preveu més humit que els anteriors, la temporada es preveu favorable segons el Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya. Tot i això, asseguren que no es pot abaixar la guàrdia perquè poden venir episodis de vents.

Segons les dades del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals (PIF), el contorn de la Conca de Barberà i els punts alts de la comarca estan per sota dels valors habituals de sequera d’aquesta època. En canvi, els laterals del riu Francolí hi ha una deficiència d’aigua a la vegetació, que no és tan preocupant com els altres anys.

ÀUDIO: David Montserrat, tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya, explica les prediccions meteorològiques d’aquest estiu

Tot i que a la tardor i l’hivern passats hi va haver un augment de la sequera, la primavera ha sigut humida i això indica que la vegetació està en bones condicions per afrontar l’estiu. Des del departament, es prendran les mesures necessàries en els dies d’alt risc d’incendi i s’anul·laran els permisos per fer foc, en avisar els mitjans d’extinció, etc.

ÀUDIO: David Montserrat parla sobre l’estat de la vegetació a la Conca de Barberà 

Augmenten els efectius per a la prevenció i extinció d’incendis

Durant tot el 2017, les xifres aportades pel departament d’Agricultura de la Generalitat, a través dels agents rurals, va comptabilitzar un total de 16 incendis a la Conca de Barberà. Pel que portem d’any els incendis, respectes els anys anteriors, han disminuït significativament per les condicions meteorològiques. De cara la campanya d’estiu, els bombers de la Generalitat han incorporat 850 efectius més per realitzar tasques de prevenció i extinció d’incendis arribar gairebé als 6.000 professionals arreu de Catalunya: 598 dels quals, destinats a les comarques de Tarragona.

A la Conca de Barberà es compta amb el Parc de Bombers de Montblanc i els parcs de voluntaris de Sarral i de Santa Coloma de Queralt, aquests dos últims oberts per la campanya d’estiu, per poder tenir una sortida immediata a qualsevol tipus de servei. El Cap de Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, explica que al Parc de Montblanc s’afegeixen 4 persones més durant l’estiu de personal de reforç forestal. Per prevenir els incendis des del departament de prevenció destinen dos guaites a la serralada de Cantallops, al terme municipal de Conesa, i en els plans de Sant Joan a Montblanc. La lluita contra el foc també es farà des de l’aire, amb un total de 25 helicòpters i 12 avions a tot Catalunya. 

ÀUDIO: Albert Ventosa explica els recursos dels Bombers de la campanya forestal a la Conca

L’ Agrupació de Defensa Forestal de l’Espluga també tindrà un paper important en la prevenció d’incendis, cada cap de setmana faran sortides i patrulles pel terme de l’Espluga per tal de minimitzar el temps d’iniciació de l’incendi. L’entitat de l’Espluga compta amb una vintena de persones operatives i amb dos vehicles equiptas amb moto-bombes, a més a més, disposen d’un tractor amb una cisterna d’aigua i del camió de Bombers de l’Ajuntament.

ÀUDIO: David Saez, president de l’ADF de l’Espluga parla sobre els efectius que disposa l’entitat 

L’ ADF de l’Espluga fent tasques de neteja al Motoclub