[youtube https://www.youtube.com/watch?v=maG_95P22tg?rel=0]

Els onze regidors del consistori de l’Espluga han aprovat en el Ple Municipal d’aquest dijous la moció substitutòria de la desena de propostes que Som Espluga feia per impulsar el comerç local. El text aprovat recull només quatre de les propostes que feia el grup de l’oposició, un fet que va generar crispació. Som Espluga va criticar durament l’alternativa del govern local, anomenant-la «esmena d’aniquilació», però finalment hi va votar a favor.

Com va presentar prèviament Som Espluga, la moció contenia una desena de mesures per potenciar el comerç al municipi, com per exemple l’estudi del sector amb un cens dels locals buits i una enquesta als comerciants. També demanava la creació d’un Pla d’Impuls amb un mínim de 50.000 euros al pressupost, ajuts al lloguer, replantejar l’actual zona blava, reivindicar els establiments històrics o bé estudiar la implantació d’una moneda local. Per primera vegada, els dos grups que conformen el govern van respondre amb una esmena de substitució, en lloc de votar en contra o negociar una modificació de la moció, un mecanisme que no va agradar al grup de l’oposició.

ÀUDIO: Josep M. Vidal parla d’esmena d’aniquilació

ÀUDIO: David Rovira assegura que el mecanisme és vàlid

La proposta alternativa retalla alguns dels punts, passa de 10 a 4, i delega diverses tasques al Consell Comarcal, com el cens dels locals buits, l’enquesta als comerciants, l’elaboració del Pla d’Impuls i la recerca de les subvencions. El regidor de Som Espluga Josep M. Vidal va criticar que l’equip de govern hagi invertit més esforços a retallar els punts que no pas en proposar-ne de nous i considera que, traspassant algunes tasques als tècnics del Consell Comarcal, l’equip de govern està fugint de les seves responsabilitats. També va lamentar el silenci del regidor de comerç, Antonio Vendrell. Vidal va expressar que s’ha volgut esborrar que les iniciatives han estat propostes de Som Espluga, com és el cas de la bonificació de la llicència d’activitats per als nous comerços del centre històric, una mesura que el Ple va aprovar el mes passat.

ÀUDIO: Josep M. Vidal assegura que el govern fuig de les responsabilitats

Per contra, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va defensar els mecanismes utilitzats, al·legant que la normativa ho permet i Jordi Torre, també de l’equip de govern, va defensar l’esmena. Per exemple, assegura que haurà de ser el Pla d’Impuls del Comerç qui determini la quantitat de la partida econòmica i no definir-la prèviament en un mínim de 50.000 euros com ja proposava Som Espluga. Finalment, l’esmena de substitució es va aprovar per unanimitat, ja que Som Espluga va justificar, que malgrat ser una moció de mínims, no vol perjudicar el comerç local.

ÀUDIO: Jordi Torre explica els motius de l’esmena de substitució