El “matrimoni” de vidre. el tradicional setrill que conté l’oli i el vinagre sense que es barregin, és la peça estrella de la cinquena edició de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, que enguany se celebrarà el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre. 

La festa dedicada a l’artesania del vidre bufat concreta per a cada edició una peça destacada i enguany serà aquest peculiar setrill de doble compartiment. De fet, els “matrimonis” que s’elaboren al Museu i Forn de Vidre de Vimbodí és un dels obsequis habituals entre les noves parelles de la localitat, com a símbol d’unió. A més a més, les peces van acompanyades d’una targeta amb “La llegenda del matrimoni”, un conte que narra l’hipotètic origen de la tradició local de regalar aquesta peça a les parelles.

La cinquena edició de Vitrum tindrà entre la seva programació propostes lúdiques pensades per al públic familiar, exhibicions en directe de tècniques de l’artesania del vidre, exposicions, tallers i concursos, entre d’altres. La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí forma part del catàleg oficial de Fires Monogràfiques d’Artesania de Catalunya.