[youtube https://www.youtube.com/watch?v=s4zKj8sZujU?rel=0]

La Conca de Barberà celebra aquest dilluns la diada de Sant Jordi amb diverses propostes per a tots els públics i amb punts de venda de llibres i roses repartits en carrers i places dels municipis de la comarca. Enguany, la previsió de vendes de les botigues i les parades és bona i, de fet, algunes de les compres ja s’han avançat durant el cap de setmana.

La diada de Sant Jordi arriba a Montblanc en plena Setmana Medieval i, per tant, amb els personatges de carn i ossos. De fet, en la jornada d’avui s’han duplicat els papers, ja que els nens i nenes de la llar d’infants Els Merlets han interpretat amb tot detall la llegenda de Sant Jordi. A més a més, les escoles també han rebut la visita de Sant Jordi i la princesa. A la plaça major, el protagonisme és per als llibres i les roses. En qualsevol cas, l’acte més simbòlic i massiu de la jornada s’ha viscut també a la vila ducal amb l’entrega de la rosa a la princesa per part de Sant Jordi, un acte que s’ha celebrat al voltant de dos quarts de 8 del vespre a la muralla de Sant Francesc.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XTKZWtCGHbE?rel=0&showinfo=0]

Pel que fa als llibres, a l’Espluga de Francolí aquesta diada els autors locals tenen un pes important. En l’única llibreria del municipi s’ha habilitat una secció per a les novetats dels escriptors i escriptores del territori i, d’altra banda, un espai diferenciat amb les novel·les que es van presentar durant el Festival Internacional de Novel·la Criminal en català de l’Espluga, El Vi fa Sang.

A l’Espluga, on s’acumulen més punts de venda és a la plaça de l’Església on han compartit espai amb el mercat habitual dels dilluns. Enguany hi trobem la parada de l’associació de pares i mares de la Llar d’Infants, l’escriptora local M. Carme Poblet i els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Joan Amigó. Les escoles de primària del municipi també han celebrat activitats especials, com per exemple la visita a les parades o bé una ruta literària. Mentre que a la Residència Jaume I de l’Espluga la diada s’ha commemorat amb l’acte “La veu em frisa”.

La situació política, reflectida en llibres i roses

Quant a la selecció dels títols, la majoria de les persones ja tenen clar el llibre que compraran i arriben a la parada ben informades. Pel que fa als títols més demanats, Neus Martí, propietària de la Llibreria i Papereria Índex, assegura que els escriptors i escriptores locals guanyen terreny, com per exemple Carme Martí amb El Camí de les aigües, i enguany també pren protagonisme la temàtica política.

La previsió de vendes és positiva i, de fet, algunes botigues ja han avançat algunes comandes aquest cap de setmana. El mateix ha passat amb les roses, l’altra protagonista de la diada. Com ve sent ja habitual, podem trobar roses de tots els colors, enguany amb un pes més important de les grogues, d’acord amb la situació política actual. Tot i les noves tendències, la vermella és la que clarament s’imposa a la resta.

A Vimbodí i Poblet, més enllà de les roses tradicionals, també es poden trobar fetes de vidre bufat al Museu i Forn del Vidre del municipi. D’altra banda, al Monestir de Poblet aquest dilluns els visitants són obsequiats amb un dels volums de la col·lecció de Quaderns d’art, història i vida de Poblet, un treball de Publicacions de l’Abadia de Poblet escrit per membres de la comunitat i d’historiadors vinculats al monestir.

Un cap de setmana massiu a Montblanc

La Diada de Sant Jordi ha arribat a la Conca després d’un cap de setmana massiu a Montblanc, el primer de la 31 Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Un total de 3.000 persones van assistir dissabte a la representació de la Llegenda de Sant Jordi que van seguir 40.000 persones en directe a través de TAC12 TV.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Kd0cpYdiHvg?rel=0&showinfo=0]