[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0SDmHCREMoE?rel=0]

L’Espluga de Francolí ha celebrat aquest cap de setmana la quarta edició d’El Vi fa Sang, el Festival Internacional de Novel·la Criminal en català. La bona afluència de públic, més de 130 persones en alguns actes, i la qualitat de totes les propostes ha marcat una edició amb la qual l’organització considera que el festival s’ha consolidat com una referència clara de la novel·la criminal en català i, alhora, amb la particularitat de proposar un maridatge amb els vins de la DO Conca de Barberà.

A pocs dies per la diada de Sant Jordi, El Vi fa Sang ha congregat uns 35 escriptors i escriptores, alguns de referència i altres de novells, per participar en una quarantena d’activitats literàries i gastronòmiques. La quarta edició del festival donava el tret de sortida divendres a la sala Maria Font del Museu de la Vida Rural, espai on s’han celebrat la majoria dels actes. El comissariat considera que concentrar en un mateix espai la majoria d’activitats ha estat una decisió encertada perquè ha facilitat la logística i ha propiciat una alta afluència de públic mantinguda durant els tres dies.

Entrevista a Salvador Balcells, comissari del festival, i a l’escriptor mallorquí Antoni Serra, Premi Nacional El Vi fa Sang

Salvador Balcells, comissari del festival, ha destacat l’excel·lència de tots els actes viscuts. Balcells considera que el nivell cultural de les ponències no ha deixat fora de joc a ningú, ja que els escriptors han sabut arribar a tot el públic. L’ambient distès i divertit dels actes ha seduït els espectadors, però també els autors convidats. Per exemple, el mallorquí Antoni Serra, que recollia el Premi Nacional El Vi fa Sang, es va declarar completament enamorat de l’Espluga i sorprès amb la potencialitat del festival. Al seu temps, l’italià Massimo Carlotto va rebre el Premi Internacional El Vi fa Sang i, fruit d’això, es va comprometre a traduir al català la seva pròxima novel·la abans que en cap altra llengua.

Els impactes del festival en la premsa també són un símptoma de la consolidació de l’esdeveniment. Així ho veu el regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, Jordi Torre, qui destaca la presència d’El Vi fa Sang en més d’una vintena de mitjans de comunicació i l’emissió en directe del programa 1món.cat de La Xarxa de Comunicació Local des de l’Espluga amb motiu del festival.

GALERIA D’IMATGES D’EL VI FA SANG

El Vi fa Sang rendeix homenatge al llegat de Manuel de Pedrolo

La quarta edició del festival també ha estat marcada pels homenatges. El llegat i la influència de Manuel de Pedrolo va quedar palès en els actes de record a l’escriptor segarrenc, ara que es commemora el centenari del seu naixement. El primer dels homenatges va arribar de la mà de la filla de l’escriptor, Adelais de Pedrolo, i la comissària de l’Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga. Seguidament, l’escriptor Sebastià Bennassar va presentar el seu llibre ‘Manuel de Pedrolo, manual de supervivència’ (Meteora) i la nova col·lecció que dirigeix.  La segona jornada del festival va acabar al Teatre Folch i Torres amb la lectura dramatitzada de Mossegar-se la cua, una de les publicacions més negres de Pedrolo, a càrrec d’actors i actrius de la comarca.

Amb la presentació del llibre Assassins del Camp El Vi fa Sang també ha recordat l’escriptor tarragoní Jordi Tiñena que havia de participar per partida doble en el festival. El llibreter Paco Camarasa i l’escriptor Valerià Pujol, el darrer d’arrels espluguines, també han estat homenatjats aquests dies.

Del 6 al 8 d’abril s’han celebrat taules rodones i combats de boxa literaris al voltant de la temàtica “Realitat i Ficció”, presentacions creuades de llibres, la Ruta de l’Escanyapobres i la gimcana al voltant dels aparadors de les botigues del municipi que recreaven les novel·les del festival, entre d’altres. Aquest 2018, prop d’un centenar de persones han participat en el concurs de relats breus d’adults i juvenils i, a més a més, s’ha publicat un llibre amb el recull dels relats guanyadors de les dues primeres edicions del certamen.

RECULL D’IMATGES