El maridatge de la novel·la criminal amb els vins de la DO Conca de Barberà ja està en marxa. El Museu de la Vida Rural s’ha estrenat aquest divendres com a escenari central de la quarta edició d’El Vi fa Sang, un festival que enguany té realitat i ficció com a eix temàtic.

Els més joves del municipi van encetar les activitats buscant l’arma dels crims de les novel·les que es presenten al festival i que aquests dies tenen un aparador dedicat als establiments de la Unió de Botigues i Empreses. Tot i això, l’obertura oficial es va celebrar al Museu de la Vida Rural passades les 6 de la tarda amb la inauguració de la mà del director de Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs; l’alcalde de l’Espluga, David Rovira; el regidor de Cultura, Jordi Torre, i els comissaris del festival, Salvador Balcells i Margarida Aritzeta. El Vi fa Sang va arrancar amb sensació de ser una proposta consolidada i de referència al territori, així ho van veure els encarregats de l’acte inaugural.

El Vi fa Sang, festival amb caràcter 

Al voltant de les 7 del vespre, el MVR va acollir la primera de les presentacions creuada de llibres amb l’essència característica del festival: quatre escriptors, una moderadora, vins de la DO i per endavant uns minuts de col·loqui distès per parlar de les publicacions i del gènere criminal en general. Els primers actes van començar amb el record per l’escriptor Jordi Tiñena i el llibreter Paco Camarassa, dues persones vinculades amb la novel·la criminal que han mort recentment.

Els plats forts de la primera jornada van ser la taula rodona amb policies que publiquen novel·les criminals, tractant així l’enllaç entre el vessant professional i el literari. Una conversa conduïda per Salvador Balcells i amb la participació de l’excomissari Joan Miquel Capell, premi Crms de Tinta 2018 per Wad-Ras; Pere Cervantes, Ivan Llambí i Rafa Melero. En acabar, Jordi Sierra i Fabra va presentar la seva novel·la Deu dies de juny. 

L’altra aposta del divendres, va ser el combat de boxa literari entre Andreu Martin i Rafael Vallbona, arbitrat per Xulio Ricardo Trigo, tres referents literaris de Catalunya. En aquest cas, l’enfrontament dialèctic es va disputar al Menjador del Rei Caçador de l’Hostal del Senglar, després del sopar que va congregar més d’un centenar de persones. En la conversa els escriptors van debatre sobre realitat i ficció en les novel·les, tot i que van coincidir en bona part de l’argumentari. En la part final de l’acte, el combat va ser entre la novel·la escrita i les pel·lícules o sèries, una batalla que, com a mínim ahir, va guanyar el llibre imprès.