L’Espluga de Francolí serà la protagonista, aquest diumenge, del programa 1món.cat que emet TAC12 i produeix la Xarxa de Comunicació Local. La Televisió Pública del Camp de Tarragona serà en directe al Museu de la Vida Rural en motiu de Festival Internacional de Novel·la Criminal en Català El Vi fa Sang. El programa serà presentat per Laura Alcalde i pels periodistes espluguins de TAC12 i l’Espluga FM Ràdio, Gerard Bosch i Xavier Lozano. S’emetrà de 16h a 18h en directe per Tac12 i el canal 159 de Movistar+, a més de la resta de televisions locals i de proximitat de Catalunya.

Continguts 100% espluguins

Des del plató que s’instal·larà al Museu de la Vida Rural, obert a tothom, es parlarà de novel·la criminal amb diferents escriptors participants a El Vi fa Sang, i també els autors del llibre ‘Assassins del Camp’, un recull de relats negres del Camp de Tarragona. S’entrevistarà el comissari del Festival, l’espluguí Salvador Balcells; es parlarà de la Ruta de l’Escanyapobres, i de l’homenatge del certamen a Manuel de Pedrolo.

El programa s’endinsarà al Museu de la Vida Rural i farà referència al Concurs de Rapsodes Font Baixa que es celebra la mateixa tarda. L’artesà Josep Maïllo ensenyarà les seves reproduccions de joguines de la post-guerra. S’ensenyaran els aparadors de les botigues de l’Espluga decorats per El Vi fa Sang, i els carquinyolis també seran els protagonistes amb la presentació d’innovacions com les carquitànies impulsades per l’espluguí David Cobo.

Gerard Bosch, reporter de l'Espluga FM Ràdio i TAC12. (Foto: EFMR)
Gerard Bosch, reporter de l’Espluga FM Ràdio i TAC12. (Foto: EFMR)

La filòloga Magda Buldó parlarà del dialecte de transició de l’Espluga i l’ús que se’n fa a l’EFMR amb el reporter Xavier Martínez, que durant el diumenge recorrerà el municipi. També farà de reporter Gerard Bosch, per parlar de les Coves de l’Espluga i la Ruta Templera i Hospitalera, que també seran presents al programa. Gonzalo Gil parlarà de les activitats d’aventura, Jordi Torre de les visites amb realitat virtual al nucli històric i Josep M. Vallès dels orígens de l’Espluga.

Els vins de la DO Conca de Barberà obriran i clouran el programa, amb especial referència al trepat, la varietat autòctona de la Conca.

El Vi fa Sang a l’EFMR

L’Espluga FM Ràdio també farà un ampli seguiment del Festival Internacional de Novel·la Criminal en Català. Diumenge a les 12h del migdia el programa ‘Persones que eduquen’ que es produeix en col·laboració amb l’Espluga Audiovisual, es farà íntegrament en directe des del Museu de la Vida Rural. Filo Farré i Montse Bosch, conductores del programa, moderaran una conversa distesa amb Nuri Estadella, bibliotecària i conductora del club de lectura Els Lletraeixerits de l’Espluga de Francolí i Sílvia Romero, escriptora i conductora de clubs de lectura. L’acte, que s’escoltarà en directe pel 107.4 FM i esplugamfradio.cat està inclòs també als actes de Biblioteques amb DO d’aquest mes d’abril.

Filo Farré i Montse Bosch, conductores del programa ‘Persones que Eduquen’ de l’Espluga FM Ràdio