Amb els records de diversos testimonis i amb la projecció del documental El primer dia d’octubre, desenes de persones han recordat aquest divendres a Sarral els fets del referèndum de l’1 d’octubre.

Els Comitès de Defensa de la República de la comarca van escollir Sarral a consciència per celebrar-hi aquest acte de record del referèndum, ja que va ser el municipi de la Conca que va patir l’actuació amb força de la Guàrdia Civil. Ara, cinc mesos després, l’acte arrancava a la Sala recreativa de Sarral amb la presentació per part de membres del CDR de Sarral i una introducció a l’origen dels Comitès de Defensa del Referèndum a Catalunya i a la comarca.

D’altra banda, es va poder veure documental El primer dia d’octubre produït per l’Agència UO i la Directa. L’audiovisual va servir per conèixer les vivències de diverses persones que van viure la jornada a Barcelona.

A continuació, per tal d’introduir la perspectiva local, es va donar pas a testimonis de la Conca de Barberà que van fer memòria dels dies previs i de l’1 d’octubre. En aquest sentit, es van poder escoltar veus de Vilaverd, Sarral, Les Piles, Santa Coloma de Queralt, Montblanc i l’Espluga. L’organització ciutadana, la solidaritat dels veïns i veïnes, els sentiments i la tensió del primer diumenge d’octubre van ser alguns dels aspectes que els participants van relatar.

Finalment, la trobada va acabar amb un debat obert en què diverses persones del públic van aportar el seu punt de vista sobre el moment polític actual. La construcció de la República va ser l’eix central de les reflexions finals.