Montblanc ha acollit aquest dissabte la primera edició de Figània, la jornada de reflexió i debat feminista impulsada per l’Ateneu popular de la Conca de Barberà, l’Empelt, i que enguany s’ha dedicat al masclisme quotidià. La proposta ha estat prèvia al Dia Internacional de la Dona per tal de conscienciar i fer una crida a la mobilització a la vaga feminista del 8 de març que ha estat convocada internacionalment.

La jornada va arrancar amb la Plaça Major tenyida de lila, ja que en el vermut popular que va encetar Figània es demanava al públic que hi assistís amb alguna peça de roba lila. Desenes de persones van participar en el primer dels actes on es va poder veure el pilar de dones a càrrec d’integrants dels Torraires de Montblanc, l’actuació del Ball de Bastons de l’Espluga i dels tambors dels Diables de Montblanc i de l’Espluga.       

Al migdia, una cinquantena de persones va participar a la fideuà popular, mentre que la xerrada a càrrec d’Isa Garnika va congregar prop de 80 persones. Una de les altres activitats va ser la presentació del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

ÀUDIO: Anaïs Sastre, membre de l’Ateneu Empelt, valora la jornada

Des de l’Ateneu de la Conca de Barberà, Anaïs Sastre, ha expressat en declaracions a l’EFMR que la bona rebuda de l’estrena de Figània els convida a creure que la trobada es repetirà en els pròxims anys. Sastre considera que la jornada ha estat una oportunitat per començar a parlar de feminisme i d’igualtat entre homes i dones a la Conca de Barberà.  Les pròximes edicions es dedicaran a temàtiques diferents i, a més a més, també s’ha plantejat incorporar una taula rodona per poder donar cabuda a més persones per reflexionar i debatre.

ÀUDIO: L’organització espera repetir Figània l’any vinent