L’Espluga recordarà el diumenge 30 de desembre el primer Pessebre Vivent que es va representar a la Cova de la Font Major l’any 1967, del qual ja se’n celebren 50 anys. L’efemèride se celebrarà amb diversos actes commemoratius amb alguns dels impulsors de la primera iniciativa i amb representants del Pessebre Vivent actual.

L’acte començarà a les 5 de la tarda amb el coordinador del Pessebre Vivent de la Cova, Fernando Martí, i el coordinador del Pessebre Vivent al nucli antic, Xavier Lozano, que plantaran dues alzines al Parc del Freginal, ja que és l’espai verd que separà l’antiga Espluga Sobirana on ara es representa el Pessebre, de la Cova de la Font Major on es representava fa 50 anys. Després es farà una foto de grup de tots els figurants de l’antic Pessebre que hi hagin assistit i els que ho vulguin podran fer una visita turística guiada a les Coves de l’Espluga (places limitades, reserves a l’Oficina de Turisme).

A dos quarts de 7 de la tarda començarà l’acte commemoratiu a la Cova de la Font Major, on es faran els parlaments de record des de l’Associació del Pessebre Vivent, del Casal de l’Espluga –entitat que va aglutinar el primer Pessebre- i l’Ajuntament de l’Espluga –titular de les Coves de l’Espluga. També hi haurà un col·loqui amb Fernando Martí i altres col·laboradors d’aquelles representacions. 

ÀUDIO: Xavier Lozano explica els actes commemoratius del diumenge 30 de desembre

L’any 1967 la Cova de la Font Major va començar acollir, fins al 1977, aquest Pessebre Vivent que va obrir les portes a la futura museïtzació de la que és la setena cova més llarga del món formada en conglomerat. Tot i això, les primeres representacions es van fer a mitjans dels anys 60 a la zona del Casal. D’altra banda, a l’Espluga l’Escola Vedruna també ha celebrat el seu particular Pessebre Vivent.