Esquerra Republicana a la Conca ha arrancat la campanya electoral aquest dimecres presentant les eleccions del 21 de desembre com una oportunitat per construir la república catalana. La formació independentista ha presentat la seva candidatura a l’Auditori Carulla Font de l’Espluga davant d’una trentena de persones.

En l’acte, el candidat d’ERC a la Conca, Ferran Civit, ha remarcat que l’opció sobiranista ha de guanyar de forma clara i contundent, ja que les forces unionistes han plantejat els comicis com un referèndum. Civit recordava que l’any 1931 la república es proclamava de la mà d’esquerra i que aquesta vegada el vot per la formació que representa tornarà a fer possible la república.

Sobre els fets dels darrers mesos, l’espluguí ha recordat la jornada de l’1 d’octubre ressaltant la implicació de la societat civil per fer possible el referèndum. Tanmateix, ha confessat que després de la proclamació de la república, el projecte no es va poder implantar a causa de les fortes amenaces de repressió de l’Estat.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal de la Conca i tinent d’alcalde de Montblanc, Francesc Benet, ha defensat el vot per ERC considerant que si guanya del bloc constitucionalista, Catalunya encara es pot debilitar més. “No són temps d’ambigüitat”, recalcava Benet, qui alhora destacava que ERC és un partit net que treballa, i ho seguirà fent, per la Conca de Barberà. De fet, Francesc Benet ha llistat un seguit d’iniciatives i projectes que han impulsat a la comarca en matèria de turisme, infraestructures, educació o integració, entre d’altres. El president del Consell Comarcal ha reconegut el desgast de la gent, però els ha encoratjat a seguir lluitant i a votar a ERC.

Pel que fa als projectes, Ferran Civit també ha enumerat algunes de les lleis que van prosperar al Parlament al llarg de la darrera legislatura, però que van topar amb les suspensions Tribunal Constitucional. Ho ha fet per desmentir als qui asseguren que l’acció de govern va centrar-se només en el procés independentista.

El portaveu del Grup Municipal de Som Espluga, Jordi Miró, que ha estat l’encarregat d’obrir l’acte d’aquest dimecres, ha aprofitat la seva intervenció per recordar la situació que viu Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i ha criticat al PP, Ciutadans i al PSC, anomenats per Miró com “el bloc del 155”. Finalment, el regidor de Som Espluga ha destacat la bona acció de govern d’ERC en els darrers dos anys i n’ha demanat el vot en la convocatòria del pròxim dijous.

Els ponents també han remarcat el fet que les eleccions se celebrin amb el candidat d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, a la presó i amb Carles Pugidemont, candidat de Junts per Catalunya, a Brussel·les, així com també els altres consellers cessats pel govern espanyol que també es troben a presó o a Bèlgica.

L’acte de campanya d’aquest dimecres, que s’ha allargat durant gairebé dues hores, ha acabat amb la intervenció de persones del públic que han plantejat preguntes o han posat en comú els seus punts de vista.