La Diada de Tots Sants ha omplert novament els cementiris de la Conca de Barberà en una jornada festiva que com marca la tradició, ha portat centenars de persones als seus pobles d’origen per visitar les tombes dels seus familiars i amics i portar-hi flors. Des del cap de setmana passat fins diumenge vinent la majoria d’instal·lacions ofereixen horari especial. Aquest any, cementiris com els de l’Espluga, Montblanc o Vimbodí i Poblet han estrenat algunes millores destacades, com l’ampliació de nínxols o arranjaments als seus accessos. A Montblanc, com cada any s’ha habilitat una zona d’aaprcament especial pels visitants.

Ampliació de nínxols

El nou mòdul de nínxols de Vimbodí i Poblet. (Foto: Joan Güell)
El nou mòdul de nínxols de Vimbodí i Poblet. (Foto: Joan Güell)

A Vimbodí i Poblet aquest any s’han estrenat nous nínxols. Al cementiri vimbodinenc l’Ajuntament hi ha construït un mòdul nou per a enterraments, pressupostat en 25.000 euros. També s’ha enjardinat un nou espai per millorar l’aspecte de la instal·lació. Precisament aquest any l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet ha aprovat el nou Reglament del Cementiri Municipal, per fer front a l’aparició de noves empreses funeràries, i per tal d’ordenar les concessions administratives dels nínxols. En el mateix àmbit, s’ha modificat la taxa del cementiri per tal que els concessionaris que vulguin acabar abans la concessió, la reverteixin a favor de l’Ajuntament, qui compensarà segons l’antiguitat de la concessió.

A Montblanc, el consistori segueix ampliant l’àrea de nínxols nous amb un nou mòdul que aquest any ja s’ha començat a ocupar, i on també s’hi troba un columbari per les cendres.

Nou vestíbul a l’Espluga

L’Ajuntament de l’Espluga ha fet aquest any una important millora al vestíbul del cementiri municipal per millorar-ne la climatització. L’acció més important ha estat la instal·lació de portes de vidre i alumini en els accessos interiors i exteriors que permet aïllar el vestíbul de les inclemències meteorològiques. Amb el mateix objectiu, també s’ha rebaixat el sostre de l’espai.

Les obres també han servit per millorar els accessos, ja que s’ha refet la rampa d’accés per a persones amb problemes de mobilitat. Aquestes actuacions han tingut un cost de 21.000 euros i s’ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona que n’ha subvencionat una part, aportant 4.485,5 euros. Les millores s’han fet amb mà d’obra externa, contractant els serveis de les empreses Construccions JDJ Altarriba, Prats Electricitat i Aluminis Poblet.

D’altra banda, la brigada municipal també ha intervingut en el cementiri durant els darrers mesos per tal d’evitar afectacions de la humitat en alguns nínxols. En aquest cas, s’ha posat formigó en el lateral esquerre de la zona sud del cementiri i s’ha arreglat la vorera d’aquest espai.

Millores al cementiri de Lilla

Dimecres passat, el Ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar per 11 vots a favor (Agrupament Catalanista de Montblanc, PDeCAT i FIC) i 2 abstencions (CUP) la concessió d’una bonificació del 95% de l’Impost d’Obres per a les obres de reparació de les teulades del cementiri de Lilla. Aquesta concessió s’atorga perquè les obres, que realitza la parròquia Sant Joan de Lilla, són d’interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals o històrico artístiques.