Aquesta tarda s’ha celebrat a Montblanc, com a totes les capitals de comarca de Catalunya, una concentració per defensar l’escola catalana i el seu sistema educatiu. A la Plaça Major de la vila ducal s’hi ha concentrat més de cent persones acompanyades de diferents alcaldes i regidors de la comarca. L’encarregada de llegir el manifest unitari ha estat Montserrat Eek, directora de l’Escola Sant Roc de Rocafort de Queralt.

Aquesta convocatòria l’ha fet el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), una organització que agrupa associacions de pares, moviments de revisió pedagògica, els sindicats majoritaris i d’estudiants, entre d’altres, que lluiten per defensar l’ensenyament públic. A Montblanc s’ha llegit el manifest conjunt, però s’hi ha afegit un punt que incloïa també l’escola privada de la comarca, que també ha participat en l’acte.

Aquesta declaració unitària de les escoles catalanes afirma que el govern de l’estat espanyol menysté el sistema educatiu català i que, a més a més, alguns dels seus alts representants, com el ministre Alfonso Dastis, menteixen sobre la realitat a les escoles catalanes. En aquest document també s’afirma que «aquest no és un atac només contra els nostres docents, és un atac contra un sistema educatiu cohesionador al nostre país» i acabava amb una declaració de rebuig complet a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

Després de la lectura del manifest l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha volgut recordar que en alguns municipis de la comarca se celebraran avui plens extraordinaris per donar suport a les institucions catalanes i els seus representants i que rebutgen frontalment l’article 155. Andreu ha acabat dient que «aquesta no és l’última vegada que ens demanaran que s’omplin places i carrers, però hem de ser pacients i conservar el nostre desig i voluntat».