L’escriptora Carme Martí relata les memòries de dones anònimes que van subsistir durant el pas de la Guerra Civil per la Conca i els anys de dictadura amb esforç i perseverança. Sota el títol El Camí de les Aigües, la novel·la està ambientada en l’espai de Les Masies, a l’Espluga de Francolí, durant aquests episodis del segle XX. En un dels espais en què transcorre la història, aquest dijous es va presentar la nova publicació davant d’una cinquantena de lectors locals.

“Està inspirat en la vida de la iaia, però jo crec que dóna veu a tantes dones anònimes que es van fer un fart de treballar, tirant les cases endavant, i que sempre han quedat apartades per la història que fins fa uns anys només escrivien els homes”, expressava Carme Martí aquest dijous a Vil·la Engràcia durant la presentació del llibre. La novel·la, resultat d’un treball cuinat a foc lent durant cinc anys, connecta una història actual de ficció amb una d’antiga basada en les memòries de Maria Badia, l’àvia de l’autora del llibre, i també amb nombrosos testimonis que ha recollit Carme Martí aquests darrers anys. Uns records que a la novel·la s’expliquen des de la mirada d’una cuinera que viu amb incertesa i dificultats aquell moment històric.

ÀUDIO: Carme Martí considera que l’obra dóna veu a moltes dones anònimes

Per bé que la història s’explica des de l’òptica d’aquesta protagonista, el relat és compartit per moltíssimes dones que van viure de forma similar aquells anys. “Per a mi és un homenatge a les àvies treballadores”, va expressar l’espluguina Pilar Garrell en la presentació, també va explicar que llegint el llibre ha identificat fets compartits amb els records que li havia explicat la seva mare. Pilar Garrell afegia: “La novel·la m’ha tocat perquè hi he pogut veure reflectides vivències més fortes i altres de cada dia que m’han fet presents els meus records”. Tant és així, que durant la presentació es va descobrir casualment qui és la noia que apareix en la portada del llibre, i és que un dels assistents afirmava que aquella jove de la postguerra era la seva àvia i que, de fet, també es deia Carme Martí, com l’escriptora que ara fa reviure els records dels temps passats.

ÀUDIO: Pilar Garrell connecta el testimoni de la seva mare amb la narració de la novel·la

El camí de les Aigües és la gran novel·la de l’Espluga de Francolí”

En la presentació d’aquest dijous també hi va intervenir el director de l’editorial i editor de l’obra, Joan Carles Girbés, qui destacava el talent literari de Carme Martí. L’editor assegurava que la nova novel·la consolidarà l’escriptora de la Conca com una de les grans escriptores catalanes actuals. Joan Carles Girbés va afirmar que El camí de les Aigües és la gran novel·la de l’Espluga de Francolí.

ÀUDIO: Joan Carles Girbés situa Carme Martí entre els grans noms de la literatura contemporània

Qui també va constatar que el treball de Carme Martí relata records, anècdotes i històries del municipi, però sobretot de Les Masies, va ser Maurici Ribé, director de l’Alberg Jaume I. Al llarg d’aquests anys, Ribé ha vist de primera mà la creació calmada de l’escriptora, l’interès per conèixer tots els detalls de l’entorn i el fet de sumar nombrosos testimonis. A més, ahir revelava: “Alguns cops es quedava a treballar a l’Alberg, la veia com sense fer soroll es feia invisible per dintre de les instal·lacions i treballava des d’algun racó concentrada amb la seva feina”. En aquest sentit, Carme Martí reconeixia que va recopilar moltíssim material i va ser molt dolorós haver de retallar pàgines del llibre. Maurici Ribé considera que El Camí de les Aigües és la història mai escrita de Les Masies.

ÀUDIO: Maurici Ribé explica el procés creatiu de l’escriptora

L’autora va explicar com havia reunit les memòries dels testimonis que ara plasma en aquesta novel·la i en va destacar alguns fragments. Per exemple, va llegir unes frases que descrivien les detencions dels dirigents catalans l’octubre del 1939, un episodi amb paral·lelismes amb els moments actuals i que Carme Martí va destacar per reivindicar la memòria històrica i la literatura com un vehicle per no oblidar els fets ja viscuts.

ÀUDIO: Carme Martí llegeix un fragment del llibre