Entre aplaudiments, després convertits en crits de “votarem” i “els carrers seran sempre nostres”. Així és com han entrat aquesta tarda una seixantena d’espluguins a l’Escola Martí Poch, que diumenge ha d’acollir les votacions del referèndum. El col·lectiu, principalment format per joves i que ja ha assolit el centenar de participants, ha acampat al porxo de l’escola i s’hi estaran fins diumenge per evitar que es precinti l’edifici.

“Serà resistència política pacífica, estarem durant tot el cap de setmana actius i defensant el col·legi Martí Poch amb l’objectiu que la policia no precinti aquesta escola i així per poder votar democràticament aquest diumenge”, ha expressat Núria Romero, una de les dues portaveus del Comitè en Defensa del Referèndum a l’Espluga, un col·lectiu que s’ha creat, en la línia d’altres municipis del país, per coordinar les concentracions del cap de setmana.

ÀUDIO: Núria Romero assegura que la resistència serà pacífica

De fet, la resistència pacífica ha estat un dels punts que més s’ha remarcat en l’assemblea de les quatre de la tarda en què el col·lectiu s’ha constituït com a tal i ha organitzat les primeres accions. Entre les directrius aprovades  hi ha la de passar tot el cap de setmana a les portes del col·legi electoral. Aquesta primera nit es preveu que hi dormin unes 30 persones.

Per fer-ho possible, els joves s’han organitzat i s’han encarregat de vetllar per tenir diversos serveis, com lavabos portàtils o Wi-Fi. Durant el vespre han creat diverses comissions organitzatives i han proposat aportacions voluntàries de 5 € per sufragar despeses de la mateixa mobilització. En aquests termes, per aquesta nit han organitzat un sopar col·lectiu.

En la trobada inicial també s’ha insistit en el fet de no convertir la concentració en una festa, asseguren que la mobilització podria tenir un ambient festiu, però que per sobre d’això haurà de ser una reivindicació política. En aquesta línia, els joves s’han compromès en deixar la zona completament neta abans de les 7 del matí del diumenge i deixar l’espai lliure de símbols ideològics. De fet, els qui han intervingut durant l’assemblea també han insistit a lluitar perquè l’1 d’octubre la jornada es pugui celebrar amb total normalitat i que el col·legi electoral sigui un espai neutre.

ÀUDIO: Helena Molina, portaveu del comitè, remarca que diumenge l’espai ha de ser neutral

Els joves s’han organitzat per les xarxes durant la setmana

Helena Molina també ha explicat a l’Espluga FM Ràdio que els joves fa dies que preparen la mobilització. La portaveu ha comentat que s’han organitzat a través de les xarxes i han intentat contactar amb persones de colles d’amics de l’Espluga. Per ara aquesta és l’única acció d’aquest tipus que s’ha produït a la Conca de Barberà. 

ESPECIAL INFORMATIU: Repàs del desenvolupament de l’ocupació del col·legi electoral