La segona edició del festival musical Essències de Montblanc ha deixat un balanç molt més favorable que en l’estrena de l’any passat. El canvi de dates, passant del juliol a inicis de setembre, i el fet d’oferir tots els concerts de franc i amb més propostes d’artistes locals ha propiciat un augment considerable del públic, arribant a màxims divendres a la nit amb l’actuació de la Bandarra Street Orkestra.

“Estem molt contents amb el canvi de format del festival, ha estat un èxit”, ha manifestat Pere Manresa, productor de l’Essències, en declaracions a l’Espluga FM Ràdio abans d’haver enllestit el recompte de participació. L’any passat el Festival Essències s’estrenava a Montblanc amb un cartell ambiciós i els resultats no van ser els esperats, generant pèrdues econòmiques. “Enguany la idea era donar-li la volta al mal regust de l’edició passada”, ha reconegut Manresa qui ha considerat que aquesta vegada el festival s’ha sabut adaptar al món local. Les bones sensacions d’aquesta segona edició, fa pensar ja en l’entrega del 2018 que segurament repetirà les dates i, amb tota probabilitat, seguirà amb el format d’enguany.

L’Essències s’apropa al territori i rep una comarca més entregada 

D’entrada inici musical amb la Bandarra Street Orkestra, una formació local de reconegut èxit al territori, i a continuació la Jam Session organitzada per l’Arravaló de Blancafort. Aquest va ser el reclam de centenars de persones que van aplegar-se a la plaça de Sant Francesc durant la primera jornada del festival. La Bandarra va aixecar els ànims d’un públic més jove que el de l’endemà i, alhora, més nombrós, salvant fins i tot els problemes tècnics que van deixar l’escenari sense llum durant uns minuts.

Els artistes internacionals desperten l’interès d’un públic més adult

Dissabte el Festival Essències presentava les propostes internacionals amb sons cubans i africans. Tot i això, qui va encetar la jornada va ser l’espluguina Esther Badia i el seu quintet amb el jazz i la bossa nova com a protagonistes. Ja amb un públic més adult, un dels trompetistes cubans amb més projecció i amb un premi grammy a l’esquena, Carlos Sarduy va ser una de les propostes musicals més destacades del programa. La segona edició del Festival Essències va tancar amb la música Afro-Funk de Moya Kalango, formació originària de Moçambic.

D’altra banda, durant els dos dies de festival, també s’han celebrat xerrades, fòrums, tallers i activitats per a infants. Al costat de la música, la gastronomia és l’altre eix de l’Essències i, enguany, també ha tret bona nota, per exemple la zona de Foodtrucks. Per bé que Pere Manresa ha considerat que aquest 2017 ha faltat la implicació dels restauradors locals, la valoració dels 19 restauradors que hi han participat és positiva i, assegura, que la bona acceptació de les degustacions ha propiciat de nou l’interès dels restaurants del territori.