El Museu de la Vida Rural acull la darrera exposició commemorativa del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas. Sota el títol “Per Catalunya en carro”, la mostra presenta més d’una trentena de creacions de Ramon Casas i de Santiago Rusiñol corresponents al viatge en carro que els dos artistes van fer a la Catalunya Vella del 1889 al 1892.

L’exposició, que es pot veure al Museu de la Vida Rural (MVR) fins al 14 de gener del 2018, recull el treball a quatre mans entre Casas i Rusiñol en què es produeix una barreja de llenguatges, ja que l’exposició està formada per dibuixos, fotografia, esbossos, escriptura, pintura o retalls de premsa. Com va destaca la comissaria de l’exposició, Vinyet Panyella, les creacions que es poden veure al MVR són obres que els artistes van fer in situ durant el viatge per les comarques de la Catalunya Vella, principalment per Osona, i que es publicaven a La Vanguardia. Per aquest motiu, assegurava la comissaria, també s’han inclòs retalls de premsa a la mostra.

L’any 2012 el Museu de la Vida Rural ja va acollir una exposició de Casas i Rusiñol

ÀUDIO: Vinyet Panyella, comissaria de l’exposició, explica què presenta la mostra

“Per Catalunya en carro” simbolitza el retrobament de Santiago Rusiñol amb els paisatges rurals i el descobriment d’aquestes escenes per part de Ramon Casas. Un dels principals focus d’atenció de Casas van ser els carruatges i els cavalls amb els quals van fer el viatge, mostra d’això n’és la peça que protagonitza la imatge gràfica de l’exposició.

De fet, la comissaria de l’exposició situa els carruatges com un element que connecta la mostra amb el Museu de la Vida Rural. “L’exposició té un valor molt directe amb el museu perquè és un diàleg entre un mitjà de transport museïtzat al MVR, com és el carro, i com dos artistes moderns, Rusiñol i Casas, valoren el viatge en carro com la possibilitat per veure en detall, amb detenció i amb molta vivènccia una determinada part del país i el que suposa això per la seva pintura”, expressava Vinyet Panyella en declaracions a l’EFMR.

ÀUDIO: Vinyet Panyella destaca els lligams entre l’exposició i el museu

Per la seva part, el director del MVR, Ramon Rosich, va destacar el fet de poder cloure l’any Casas a l’Espluga, tot i que la commemoració va celebrar-se durant el 2016. Vinyet Panyella també va referir-s’hi assegurant que “Per Catalunya en Carro” és una bona forma per tancar la commemoració.

ÀUDIO: Vinyet Panyellas es refereix al fet d’allargar l’any Casas 

Rosich també va voler recordar que la idea de presentar “Per Catalunya en Carro” va lligada amb l’exposició que ja va acollir el museu l’any 2012 sobre l’estada a Poblet dels dos artistes catalans. La mostra que acull el Museu de la Vida Rural es va inaugurar el divendres 28 de juliol en el marc de la Festa Major de l’Espluga i es pot visitar fins al 14 de gener.