Els nous gegantons neolítics, Terra i Pastor, han estat presentats en públic aquest dijous en un marc autèntic, les Coves de l’Espluga. Ara fa 10 anys els gegants Gorg i Spluc sortien de la Cova per ser presentats en públic, aquesta vegada més de 300 persones s’endinsaven al subsòl de l’Espluga per descobrir la història de la família neolítica en el que ha estat l’espectacle de presentació dels nous gegantons. Terra i Pastor han nascut després d’un espectacle en què 6 actors han humanitzat, per primera vegada, tots els membres de la família de gegants neolítics, des d’avui la més gran que existeix.

Els gegantons es van presentar amb un espectacle teatralitzat en què, amb la narració de l’historiador d’Antoni Carreras, es va representar un dels grans fets de la història de la humanitat, com expressava a l’EFMR el mateix Carreras. I és que es va posar en relleu la recepció d’una nova mentalitat neolítica que va canviar la forma de viure de les comunitats que habitaven la cova durant tot el paleolític. Els encarregats d’aportar les noves idees van ser els fills preadolescents, Terrra i Pastor, que van aplicar noves tècniques per convertir-se en una comunitat neolítica i deixar de ser una família nòmada.

D’aquesta manera, amb voluntat didàctica, els nous elements de la cultura popular de l’Espluga es van presentar com els primers ramaders i terrissaires. D’una banda, el gegantó Pastor simbolitza el primer ramader, per això duu un corder penjat al clatell, mentre que la Terra és la primera terrissaire. El fill més petit, el Blat, que porta en braços la geganta Spluc, és el primer pagès.

El canvi d’etapa es va representar amb l’actuació dels 6 personatges que donaven vida a la família de gegant neolítics i l’expectació entre el públic va viure el seu moment àlgid amb l’aparició dels nous gegantons que van tancar la representació teatral. El centenar de persones que omplia els espais habilitats per veure l’espectacle van ser els primers a veure els nous gegantons, en aplaudir-los i, la gran majoria, en fotografiar-los.

Després de l’acte els nous gegantons van veure la llum en sortir de la Cova, en l’exterior de la qual ja els esperaven els gegants Gorg i Spluc per començar la primera cercavila de la història amb els 5 membres de la família neolítica. La cercavila va creuar el parc Fluvial, va estrenar el rehabilitat camí de la sequieta i va acabar a la plaça de’n Canós. Abans però, com fa 10 anys, els gegantons també van ballar la dansa dels gegants neolítics a la Font Major.

Les persones que han donat vida pròpia als personatges de la família neolítica

L’acte produït per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va portar a escena sis actors que van encarnar els personatges neolítics i també el Neo, un personatge al·legòric que representa l’arribada del Neolític i tots els seus avenços, que van ser claus per la humanitat. L’espectacle va ser ideat i dirigit per Xavier Lozano, mentre que Anna Batet, Gerard Bel, Anna Garcia, Ferran Lozano, Albert Grinyó i Jan Martí van representar, caracteritzats per l’ocasió, els personatges neolítics. Antoni Carreras es va convertir en un narrador del segle XXI que va viatjar en el temps per situar-se en unes Coves de l’Espluga convertides en la llar del Gorg, l’Spluc i la seva família. L’espectacle, amb un muntatge de llums, so i efectes especials, va comptar amb la realització tècnica de Marc Roca.

Els nous gegantons, protagonistes de la Festa Major

Aquest dijous va ser el dia gran dels nous gegantons neolítics però seguiran centrant les mirades durant els pròxims dies de Festa Major. De fet, aquest divendres debutaran en la Cercavila Gran de Festa Major amb la resta de grups i elements de cultura popular de l’Espluga, una cercavila que serà retransmesa per les televisions locals de Catalunya, entre d’altres, per destacar el naixement dels gegantons. Diumenge també serà una jornada especial per la Terra i el Pastor, ja que seran batejats el diumenge 30 de juliol a les 13 h durant la ballada de la Festa Major, a la plaça de la Vila, apadrinats per Helena Rivero i Antoni Carreras, que col·locaran a la gegantona Terra el collaret pintat per Noe Gaya, i comprovaran el nom en Braille, en una iniciativa única que ha comptat amb el suport de Meritxell Lorca.