El Museu Comarcal de la Conca de Barberà va començar la setmana passada les obres de remodelació de la planta baixa del museu. Es tracta d’una esperada obra per actualitzar la instal·lació museística, situada a l’antic Casal dels Jocs, un edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local. De fet, la darrera obra que s’hi va fer data dels anys 90, i actualment les instal·lacions s’estaven quedant obsoletes. També es reformarà el tercer pis de les Escrivanies Reials.

La primera fase de les obres consistirà en actualitzar la planta baixa del Museu Comarcal, on actualment s’hi pot veure una mostra d’oficis antics. S’hi farà una nova recepció, una botiga i uns nous plafons introductoris del Museu. La recepció també comptarà amb un nou espai on es podrà recollir l’opinió de les visites i les propostes de millora, a més de taquilles per guardar els objectes personals dels visitants. Es renovarà també la il·luminació i es farà una reforma integral de les oficines. «Hem de fer un museu viable administrativament perquè pugui ser apte per als investigadors», ha explicat el director del Museu Comarcal, Joan Pau Jàvega, en una entrevista a Ràdio Montblanc. De moment, tot i que el pla general del Museu ho contempla, no es renovarà la mostra etnogràfica dels oficis perduts de la Conca de Barberà. Però sí que es sanejaran les parets malmeses per les humitats.

Pel que fa al tercer pis de les Escrivanies Reials conservava encara l’estructura d’un habitatge. Després de les obres, serà el nou espai on rebre els investigadors, amb una biblioteca auxiliar i amb un arxiu referent al fons del museu amb la informació de les peces, memòries d’excavacions, últimes restauracions, etc.

S’apostarà per un concepte d’espai obert aprofitant la llum natural de les finestres amb vistes a l’església de Santa Maria. En aquest apartat, cal parlar de tota la feina que s’ha fet a nivell administratiu per tenir el nou llibre de registre del Museu actualitzat i digitalitzat.

També s’està digitalitzant tot el fons del museu, que compta amb més de 8.000 peces. «Hem de tenir un bon arxiu accessible als investigadors», destaca. Afegeix, a més, que tot plegat forma part del Pla Museístic del Museu «que vol actualitzar tota la instal·lació i adaptar-la als nous temps». Jàvega explica que el pla «contempla un reestructuració arquitectònica, de discurs i de les noves tecnologies, serà una reforma completa a llarg termini». En aquest sentit, el director del Museu no ha amagat que «és un museu vell, no s’hi fa cap obra des dels anys 90, li fa falta una reforma».