Una relació romàntica manté viva la gran pantalla a Vimbodí i Poblet. Un nom hauria de sumar-se als crèdits de totes les pel·lícules que s’hi projecten: Alfons Alsamora. “El cinema l’aguantem per afició i per amor a l’art pur i dur”, expressa l’Alfons, qui des de finals dels 70 és sinònim de cinema a la comarca.

Actualment, imperen els multisales situats als afores de les ciutats en centres comercials, mentre que els cinemes petits són una anomalia del sector. Un d’aquests casos excepcionals és el del Cinema Teatre Foment de Vimbodí i Poblet  que encara ofereix una programació quinzenal.

S’hi projecten pel·lícules comercials, però s’ha especialitzat en cinema d’autor. Això l’ha convertit en un punt de trobada per cinèfils de la comarca i de pobles veïns. “La gent a qui realment li agrada el cinema es troba aquí, a Vímbodí”, assegura l’Alfons Alsamora. El públic del cinema vimbodinenc és originari de l’Espluga, Solivella, Vilanova de Prades, Vallclara o Vinaixa, principalment. No és un públic massiu. De fet, el cinema va tocar sostre amb Titànic, que va reunir uns 500 espectadors en dues sessions, i ara només s’omple per la Setmana de la Joventut del Municipi, quan s’ofereix una sessió gratuïta.

El jovent ha perdut l’hàbit d’anar al cinema local, per això la perspectiva de futur del cinema no és bona segons l’Alfons, ja que lamenta:  “Una generació nova potser no la trobarem perquè avui costa molt que el jovent vingui al cinema”.

Des del 1981 darrere de la taquilla o veient les pel·lícules des de l’última fila. “Butaca reservada”, ho saben els qui hi van habitualment, i és que l’Alfons ha vist tots els films des d’aquesta perspectiva, des d’on també hi observa la sala de butaques. Durant tots aquests anys, Alsamora no ha estat l’encarregat de les projeccions, però ha vist com ha evolucionat la tecnologia. El pas de l’era analògica a la digital també l’ha viscut l’actual projeccionista, l’Antonio Fernández.

L’Alfons i tots aquells que han donat suport al cinema de Vimbodí han viscut moltes tardes de películ·les i, evidentment, d’anècdotes i històries. Ens les expliquen l’Alfons Alsamora i l’Antonio Fernández, en primera persona, en un reportatge del programa Clau de Setmana de l’Espluga FM Ràdio.  

REPORTATGE: El cinema de Vimbodí, un dels darrers del món rural

1 COMENTARI

  1. Felicitats pel reportatge, m, he emocionat, tota una vida anant al cinema, gracies i tambe gracies a l, equip del cine de vimbodi

Comments are closed.