L’Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga arrenca una nova etapa en mans de la Fundació Santa Maria de Siurana, a qui l’Arquebisbat de Tarragona ha cedit finalment la gestió de l’equipament religiós i social, perquè el reactivi i el recuperi com a lloc de devoció i lleure. Ho ha confirmat en declaracions a l’Espluga FM Ràdio el diaca responsable de la Parròquia de Sant Miquel, Mn. Estanis Figuerola, que ha explicat que a partir d’ara no serà directament la Parròquia qui s’ocupi del recinte, sinó la mateixa Fundació, una entitat tarragonina que ja es dedica a l’educació en el lleure i a la gestió de cases de colònies a Vallclara, Vallfogona de Riucorb i Querol. En una entrevista al programa La Plaça, Mn. Figuerola ha assegurat que el conveni signat amb la Fundació ha permès reobrir el bar al públic, i suposarà a curt termini importants millores a tot el recinte, que s’acabarà destinant a les colònies i al lleure dels infants. “Espero que durant la meva etapa a la Parròquia de l’Espluga, pugui viure la recuperació de l’Ermita per l’Espluga”, concluïa el diaca, que tot just fa 6 mesos que està al capdavant de l’església espluguina.

ÀUDIO: Estanis Figuerola explica el conveni per la reobertura de l’Ermita

Les barbacoes, tancades al públic mentre no es reformin. (Foto: Xavier Lozano)
Les barbacoes, tancades al públic mentre no es reformin. (Foto: Xavier Lozano)

El primer diaca de la diòcesi amb responsabilitats de gestió

Mn. Estanis Figuerola s’ha convertit en el primer diaca de la diòcesi en rebre l’encàrrec pastoral de gestionar una parròquia local fent tasques de rector, tot i no ser prevere. És un cas excepcional que s’ha produït arran de la marxa voluntària de l’anterior capellà, Mn. Evarist Gómez, i a l’espera que es designi un rector titular per la parròquia espluguina. Mn. Figuerola està casa i amb 2 fills i treballa de funcionari a BASE de la Diputació de Taragona, a Reus, on viu amb la seva família. La seva vocació religiosa l’ha portat però a ordenar-se diaca i a servir a la comunitat parroquial on pot fer les mateixes accions que un capellà excepte confessar i consagrar (el principal sagrament de l’església catòlica).

ÀUDIO: Estanis Figuerola explica l’experiència de ser el primer diaca amb responsabilitats a la Parròquia

Mn. Estanis Figuerola, als estudis de l'EFMR. (Foto: Xavier Lozano)
Mn. Estanis Figuerola, als estudis de l’EFMR. (Foto: Xavier Lozano)

Una Parròquia “costipada”

Pel que fa a la seva arribada a la Parròquia de l’Espluga, Mn. Estanis Figuerola assegura que no ha estat mai sol, i que se sent “satisfet per l’acollida de la gent, tot i els dubtes de tothom pel fet de ser diaca i no capellà”. Tot i així, considera que va trobar-se una parròquia “costipada, però no han calgut antibiòtics per curar-la”. Segons ell, l’església ha de mostrar “cap a l’exterior” com quan va participar al vídeo de les entitats de l’Espluga, en què va voler aparéixer “sortint de l’església Vella cap a fora”, obrint-se als espluguins.

ÀUDIO: Estanis Figuerola explica que es va trobar una “Parròquia costipada”

L'eucaristia dedicada a Mn. Ramon Muntanyola, amb la participació del diaca. (Foto: Cedida)
L’eucaristia dedicada a Mn. Ramon Muntanyola, amb la participació del diaca. (Foto: Cedida)