Ja han començat els actes commemoratius del Centenari del naixement de Ramon Muntanyola i Llorach. Capellà, poeta guardonat als Jocs Florals, defensor de la llengua catalana, orador de masses, activista cultural, biògraf… Mossèn Ramon Muntanyola i Llorach (l’Espluga de Francolí, 1917 – Barcelona, 1973) va ser un home polièdric que, a banda de la seva tasca pastoral, va destacar per la seva producció literària, pel seu compromís social i per l’energia i convicció amb què defensava els seus postulats.

L’Espluga de Francolí reivindica la seva trajectòria, l’obra i la seva personalitat, organitzant un seguit d’actes culturals que s’aniran desenvolupant a diferents pobles en els quals va exercir el seu sacerdoci i des dels quals va crear la seva obra poètica.

El dissabte dia 1 d’abril, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, acollí l’acte on es presentava el calendari dels actes concretats a la vila nadiua de Ramon Muntanyola. Introduí amb una breu presentació l’objectiu de l’acte i de la commemoració, l’alcalde David Rovira. Es llegí per part d’Anna Marc, la conferència que havia de fer l’historiador espluguí Jordi Roca que per motius de força major no pogué ser present a l’acte.

Josep M. Vallès va fer una breu presentació dels actes, els conferenciants, els llocs on estava previst fer-hi alguna celebració, etc. Destacant de manera especial les lectures de proses inèdites de mossèn Ramon o sobre la seva figura i obra, que es faran a l’Espluga cada dilluns, al llarg dels mesos vinents i en les quals intervindran una vintena de persones del poble.

La presència de diferents familiars de mossèn Ramon, nebots segons, procedents de Cervià o altres indrets, serví per fer més emotiu l’acte i entranyable el contacte que s’establí amb ells.

El diumenge dia 2, data del seu naixement el 1917, l’Església vella de l’Espluga fou l’escenari de la celebració eucarística oficiada pel Reverendíssim Pare Abat de Poblet, Octavi Vilà, assistit per mossèn Estanislau i un altre diaca. La missa fou cantada per la Coral Espluguina i el Cor Parroquial, dirigits per Xavier Morgades, acompanyats a l’orgue per Daniel Pinyol. Especialment rellevant fou l’homilia dictada pel Pare Abat. L’assistència de públic feu lluí l’acte i deixà un grat record que es suma a la memòria de tots, als records viscuts o sentits explicar de la personalitat religiosa, literària i patriòtica de mossèn Ramon.

En comitiva, la major part dels assistents i les autoritats municipals i religioses presents, s’adreçaren al carrer de l’Hospital. Nens i nenes del Col·legi del Carme varen cantar l’himne a la Consagració de Santa Joaquima de Vedruna, lletra de Muntanyola i música de Sebastià Rué, compost expressament pels actes que es celebraren a l’Espluga de Francolí l’any 1952. Altres infants del Col·legi Martí Poch recitaren: El meu carrer i La meva vila. L’Ajuntament col·locà un ram de flors al costat de la placa on s’assenyala la casa on va néixer, aquell dos d’abril de 1917.

El mateix diumenge a la tarda, a La Selva del Camp, d’historiador i President del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, Josep M. Grau i Pujol pronuncià una conferència sobre l’etapa selvatana de mossèn Ramon Muntanyola.

Fotos: Pep Torres