Els carrers de Montblanc s’han omplert de visitants aquest cap de setmana amb la celebració de la Vila del Llibre. Racons de la capital de la Conca s’han omplert de taules rodones, activitats, presentacions literàries, espectacles, mercats de llibres i elements d’attrezzo amb els llibres com a protagonistes, tot això només a 20 dies de la celebració de la diada de Sant Jordi.

Més de 70 escriptors han passat per Montblanc durant el cap de setmana omplint els múltiples espais on s’hi han celebrat els actes de forma simultània. Les activitats s’han celebrat a peu de carrer, en places i edificis públics del municipi, però també s’han obert baixos de particulars amb motiu de l’esdeveniment. Autors de renom de la literatura catalana han participat a la Vila del Llibre. Per exemple, Carme Martí, Màrius Serra, Teresa Costa-Gramunt, Martí Gironell, Coia Valls o Víctor Amela han passat per Montblanc durant el cap de setmana. Durant els dos dies de programació s’han celebrat prop de 80 activitats i, en tot moment, diverses de simultànies oferint així una ambient poc massificat, però amb centenars de visitants recorrent els carrers i els espais en què s’hi celebraven actes.

El director del festival, Enric Bono, ha valorat molt positivament l’edició de la Vila del Llibre celebrada a Montblanc. En declaracions a Ràdio Montblanc, ha expressat: «estem molt satisfets, ha vingut molta gent, tots els actes s’han omplert i les editorials han marxat contentes amb les vendes que han realitzat». Bono també remarca que «els espais que han escollit les taules rodones s’han omplert».  Pel director del festival, un dels principals atractius de la Vila del Llibre és la presència d’escriptors catalans de prestigi, ja que cartells com el d’aquest festival no són habituals fora de Barcelona. D’altra banda, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, també celebra l’èxit de la primera edició de la Vila del Llibre a Montblanc i assegura que ha estat una oportunitat per dinamitzar el comerç i l’hosteleria.

La Vila del Llibre és un esdeveniment que s’inspira en les booktowns angleses, recuperant espais abandonats i degradats per donar-los vida a través de la literatura. El festival l’organitza l’entitat privada laViladelllibre.cat i que també se celebra a Bellprat i a Cervera.


OPINIÓ – Com un Sant Jordi avançat (i aconseguit)

L’Impremta Requesens ha ensenyat elements antics de la impremta (Foto: Gerard Bosch)

Caminar per Montblanc durant aquest darrer cap de setmana era tota una delícia. Els carrers eren plens, literalment plens de llibres. Caixes de fruita velles amuntegades cada deu metres, llibres i formes literàries penjades pels carrers, formaven petites escultures, convidaven a passejar i inundaven el poble del més pur esperit primaveral. Un envaïment just. La gent justa per veure el poble ple, però també la justa per poder caminar amb tranquil·litat. El format de la Vila del Llibre afavoreix que tothom hi pugui trobar un lloc, ja sigui una xerrada, la presentació d’un llibre, un recital de poesia, un petit concert o un espectacle infantil. Tot petit i sense patiments perquè un lloc estigui ple o buit. No importava si hi havia 6 persones o 15, només que la gent que hi hagués a cadascun dels portals o de les sales oberts estigués interessada en el que s’hi deia. Els noms com els de Mathew Tree, Martí Gironell o Màrius Serra destacaven en el programa, però altres com Albert Carreras, Josep Bou o Isaac Ballesté, hi posaven el toc comarcal. Aquest format, aquestes petites càpsules literàries, han contribuït, no només a no cansar ningú, sinó a animar molta gent a venir a la Conca, a sortir al carrer i festejar el que, pel temps, no era del tot festejable: la primavera. Sol, música, traduccions, poemes, recitals, concerts, paradetes, intercanvis, dones, homes, il·lustracions, fotografies i llibres, molts llibres, convertien els carrers estrets en autèntics túnels per viatjar més enllà de la imaginació d’infants, joves, adults i grans.

  

Laia Torres

Col·laboradora de l’Espluga Audiovisual i presentadora del programa La Plaça


 


ÀUDIO (Ràdio Montblanc): Entrevista de Josep Ardila a Enric Bono, director del festival, i a Jordi Albalat, regidor de cultura de l’Ajuntament de Montblanc

GALERIA D’IMATGES