Anna Maria Morera és la guanyadora de la sisena edició del Concurs de Rapsodes «Font Baixa» celebrat aquest diumenge 2 d’abril a la Sala Folch i Torres del Casalet. En l’edició d’aquest any s’ha fet un homenatge a Mossèn Ramon Muntanyola amb una lectura de recordatori i el poema «L’Espluga de Francolí» de Muntanyola que han recitat els participants amb motiu del centenari del sacerdot i poeta espluguí.

Anna Maria Morera, guanyadora del 6è Concurs de rapsodes Font Baixa (Foto: Antoni Sabaté)

El concurs començava a les 6 de la tarda amb la lectura del recordatori de Mossèn Ramon Muntanyola, dos anys després de l’anterior concurs, ja que l’any passat no es va celebrar com a tal, sinó com a Festa dels Rapsodes, ja que es va incloure dins dels actes del 50è aniversari del Casal de l’Espluga. Després del recordatori i també en homenatge al poeta nascut a l’Espluga, es va donar pas a la primera prova del concurs, que consistia en la lectura d’un poema obligat de Muntanyola que portava per títol “L’Espluga de Francolí”. Un cop finalitzada, cada concursant va recitar un poema escollit lliurement, amb l’única condició de ser obra d’un autor català reconegut. Així, es van poder escoltar poemes com “Lletra a Dolors” o “L’Elionor”, de Miquel Martí i Pol, o altres de Joan Salvat Papasseit, Josep Maria de Sagarra i Joan Maragall

Un cop acabades les dues proves, els assistents a l’acte van poder gaudir de la col·laboració de l’alumnat de 5è i 6è de les escoles Martí i Poch i Mare de Déu del Carme, així com de l’actuació musical del quintet de jazz Leitmotiv mentre el jurat deliberava. Finalment, el jurat, format per Montse Bosch, Pau Civit, Elisenda Rosell, Toni Sànchez i Laia Torres, va atorgar el primer premi, de 300€, a Anna Maria Morera, de Belianes, que va destacar per la rapsòdia del poema “Elogi de les muntanyes” de Josep Maria de Sagarra. El segon premi, que es va dividir en dos amb una dotació de 150€ cadascun, va ser per a Judit Castro, de l’Espluga, i Pere Nogueras, de Santa Susanna, que van recitar “Unes flors que s’esfullen”, de Joan Maragall i “Quan jo em mori”, de Josep M. Borràs, respectivament. Finalment, el 3r premi, de 100€, va ser per l’espluguí Raül Poblet, que va fer una lectura acurada del “Cant Espiritual” de Joan Maragall. El jurat va valorar la qualitat de les lectures dels deu participants al concurs i va explicar la dificultat de valorar-les, ja que la poesia es rep molt personalment i cadascú en valora aspectes diferents. Això, tot i així, segons el jurat, és el que la fa emotiva, bonica i interessant.