El Cigronet de Senan continua fent-se un lloc al territori augmentat enguany la producció amb la plantació de 25 quilos repartits en 1.400 metres de propietat municipal i terrenys cedits per una veïna. Enguany, com a novetat s’ha pogut mecanitzar el procés de plantació, que es va fer fa unes setmanes, amb l’adaptació del tractor d’un dels veïns participants.

ÀUDIO: L’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, explica els objectius del projecte

El projecte es va iniciar fa tres anys amb la intenció de posar en valor la varietat de cigró que durant generacions s’ha cultivat al municipi i reactivar la seva producció amb un treball voluntari entre els veïns. Aquesta vegada, en la plantació hi van participar una desena de persones i de cara a les Jornades del Cigronet de Senan, programades al novembre, s’espera la implicació de bona part del veïnat.

Els veïns de Senan i encarregats de la plantació són optimistes enguany gràcies a les pluges prèvies i posteriors a la sembra. Per això, esperen uns bons resultats de la collita arribant a plantejar, inclús, la venda de part dels cigrons produïts que, segons les previsions, podrien superar els 150 quilos.

ÀUDIO: L’agricultor i veí de Senan, Josep Maria Martí, preveu que enguany es pugui vendre part de la collita

De cara a l’any vinent, els participants del projecte esperen poder seguir ampliant els terrenys amb la col·laboració del veïnat per a poc a poc augmentar la producció i fer créixer la marca del Cigronet de Senan.

Un treball conjunt amb la fundació Miquel Agustí

Des de l’any anterior, Ajuntament i veïns treballen amb la Fundació Miquel Agustí per identificar la seva varietat de cigró i unificar-la en una marca pròpia. Durant els estudis del darrer any es va extreure que els cigrons plantats són tots de la varietat Pedrosillano, tot i que presenten petites variacions característiques.

ÀUDIO: Carme Ferrer parla de les varietats detectades amb la Fundació Miquel Agustí

Aquest 2024, l’objectiu conjunt amb la fundació és consolidar la marca pròpia del Cigronet de Senan i donar rellevància a les jornades celebrades al mes de novembre.

ÀUDIO: La tècnica de l’Ajuntament de Senan, Marta Mandri, parla de les jornades