Els preus de l’aigua tornen a patir modificacions a l’Espluga de Francolí, ho fan per tercera vegada en poc més de mig any. La falta de pluges i l’ús de camions cisterna han fet replantejar de nou a l’equip de govern els preus i actualitzar-los per equiparar-los a la despesa municipal.

Una de les principals novetats és que s’ha afegit un preu fix que en el cas de l’aigua és de 20 euros per l’ús domèstic, 30 euros per l’industrial, 10 euros per l’ús social i gratuït pel municipal. En el cas del clavegueram l’augment és de 12 euros per l’ús industrial i 6,30 euros pel domèstic.

A part, també creix el pagament per quantitat de consum: en l’ús domèstic les unitats familiars que gastin menys de 18 m³ no notaran la diferència; entre 18 m³ i 36 m³ patiran un augment del 10%; un augment del 22% pel tram entre 36 m³ i 72 m³ i els que passin aquesta quantitat tindran un augment del 36%. En el cas de la indústria les xifres encara van més a l’alça: un augment del 12% pel primer tram (fins a 18 m³); un 20% pel segon (de 18 m³ a 36 m³); un 31% pel tercer (de 36 m³ a 72 m³) i un 60% pel quart (si superen els 72 m³).

ÀUDIO: La regidora d’Hisenda, Mar Gili, detalla el funcionament del nou pagament fix

Amb aquest canvi es preveu recaptar 140.000 euros més que durant l’últim augment, un fet que ha criticat el principal grup de l’oposició, Junts per l’Espluga, ja que han assegurat que es pretén cobrir el pagament d’altres taxes que no s’han pogut augmentar com estava plantejat a causa d’un error tècnic de l’equip de govern que ja s’havia denunciat anteriorment. El regidor de Serveis Municipals, Xavier Rosell, ha assegurat que l’acusació es falsa i que els preus es regulen en consonància amb la quantitat d’aigua que s’aporta amb fons externs. També ha admès que el preu encara pot anar a l’alça si la situació no millora i que en cas contrari es tornaria a retocar a la baixa.

ÀUDIO: El regidor de Junts per l’Espluga, Joan Amigó, crítica la proposta

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, contradiu els motius que al·lega el grup de l’oposició

La situació ha desencadenat una discussió entre ambdós grups, ja que l’alcalde de l’Espluga de Francolí ha assegurat que aquesta problemàtica es podria haver evitat si anteriors governs haguessin actuat abans per fer arribar l’aigua del CAT al municipi, acusant principalment Convergència i Unió, i ha denunciat que l’actual equip de Junts s’ha basat a detectar errors del govern però no a oferir solucions.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, critica l’actitud de Junts per l’Espluga

El ple extraordinari ha servit per aprovar una nova modificació del preu de l’aigua (Imatge: Gerard Bosch)

Augments que superen el 200%

Des de Junts per l’Espluga han explicat que votaven en contra de la proposta perquè la veien desmesurada, amb uns augments que en el cas més radical superava el 200% en comparació a l’anterior. I és que segons el tram el pagament és més accentuat en comparació amb l’última factura, tant en el cas domèstic com industrial.

ÀUDIO: Joan Amigó específica els augments de les tarifes

Des de Nova Espluga s’ha votat a favor de la proposta, però s’han criticat alguns aspectes com el preu de la connexió a la xarxa d’aigua, en aquest cas per ser massa baix. L’equip de govern ha assegurat que aquesta és una modificació a part que s’està estudiant.

ÀUDIO: El portaveu de Nova Espluga, Francesc Sánchez, es mostra en desacord amb alguns punts

Durant el ple, l’equip de govern ha anunciat que les obres del Consorci d’Aigua de Tarragona (CAT) començaran oficialment demà divendres tot i que la maquinària no serà visible sobre el terreny fins a la setmana vinent.