Fotografia: Arxiu Murueta-Goiena del Govern d’Aragó

L’Espluga de Francolí commemorarà els 85 anys des dels bombardejos de l’1 de gener de 1939 amb dos actes els dies 12 i 13 de gener. Per un costat, divendres se celebrarà una taula rodona al Museu de la Vida Rural, des de les 7 del vespre.

Aquesta primera activitat porta per títol «Temps de Guerra: L’Espluga bombardejada» i comptarà amb la participació de l’historiador local Jordi Roca i l’investigador David Ferrer. El periodista Xavier Lozano moderarà la conversa.

L’endemà, dissabte 13 de gener, aquest fatídic episodi de la Guerra Civil espanyola es recordarà a peu de carrer amb un itinerari que visitarà les localitzacions on van caure les bombes. El recorregut s’iniciarà a les 10 del matí des del pati de l’antic hospital. La proposta és gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament a través de la plataforma Entrapolis o a l’Oficina de Turisme. Tindrà una durada aproximada d’una hora i mitja.

Aquestes iniciatives no són les primeres que s’organitzen al municipi per recordar aquests fets històrics. Justament, l’Alberg Jaume I de l’Espluga, situat a Les Masies, ha acollit en els darrers anys diversos actes per reviure, en aquell cas, el comiat de les Brigades Internacionals des d’aquest punt de la comarca, que servia d’hospital de campanya del bàndol republicà. L’última cita va ser el passat 28 d’octubre. Tot plegat, s’emmarca en un projecte de memòria democràtica de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.