Si la darrera edició va suposar una forta renovació, la temporada de Pastorets de l’Espluga de Francolí d’aquest 2023 ve a consolidar el repartiment dels papers principals, però tampoc ha renunciat a incorporar algunes novetats. L’actuació del Ball de Bastons s’ha substituït per una sardana a ritme del famós «Coti x Coti», s’ha introduït una font com a element d’escenografia o bé s’han actualitzat algunes peces de vestuari, com la de sant Miquel que, a més, també canviava de cara.

El Teatre del Casal es va omplir el dia de Nadal per presenciar el primer dels dos passis d’aquesta temporada, que clourà el dia 30 de desembre a dos quarts de 7 de la tarda.

La sardana de l’any

Un dels fets més significatius de les representacions d’enguany és la renovació de l’anomenada escena del record de Catalunya, en què en Lluquet i Rovelló expliquen als pastors de la Judea els encants de la seva terra. Des del 2008 que en aquesta escena hi apareixien els bastoners de l’Espluga oferint una dansa acompanyats del Lluquet tocant el flabiol. Aquest any, com a novetat, s’ha tornat al text original, on Folch i Torres suggeria que els mateixos jueus simulessin estar aprenent a ballar sardanes. Aprofitant el fenomen «Coti x Coti», l’orquestra dels Pastorets ha entonat algunes notes de la cançó viral del 2023 al temps que diversos pastors i pastores, equipats amb barretines musques i rets, s’han posat a ballar-la.

Pel que fa a l’elenc, l’estrena més destacada ha estat la de Chantal Puig al paper de sant Miquel. També s’han estrenat David Baena i Txell Mestrich com a Jepó i Joanoia, al costat del veterà Joan Tarès com a Anam. Olga Herrerias ha provat el paper de Marta i Mariona Rendé ha tornat al paper de Llúcia.

L’equip tècnic també ha fet, enguany, algunes millores per donar profunditat i realisme al portal de Betlem que clou l’espectacle. Pel que fa al vestuari, s’han estrenat nous dissenys pels personatges de la Isabeló, la Marta i el Jeremies i s’ha actualitzat com a guerrer el vestuari de sant Miquel, gràcies a la col·laboració dels Armats de l’Espluga.