El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest dimecres 6 de desembre la declaració d’impacte ambiental favorable per al projecte BCN Solar 1 que preveu ocupar unes 262 hectàrees amb plaques solars als termes municipals de Passanant i Belltall, Forès i Vallbona de les Monges. El projecte supera un nou tràmit just el mateix dia en què desenes de persones van provocar talls intermitents a la carretera C-14 per rebutjar l’actual model energètic i l’amenaça d’aquests grans parcs solars i eòlics.

El Ministeri per la Transició Ecológica i el Repte Demogràfic dona el vistiplau ambiental al BCN Solar 1 imposant-li, això sí, una setantena de condicionants. Igualment, l’Estat traspassa ara l’última paraula a la Generalitat, ja que demana a l’administració catalana que es posicioni en relació a l’impacte del projecte sobre el medi ambient. En aquest sentit, l’autorització per construir el parc fotovoltaic dependrà de l’informe del Departament d’Acció Climàtica.

BCN Solar 1 és una iniciativa de l’empresa Shell Desarrollo 3, SLU. Els més de 240.000 panells solars previstos tindrien una potència total de 138,24 MWp. El projecte, a més, contempla una línia d’alta tensió fins al terme municipal de l’Espluga, a les Comes, per connectar-se a la subestació elèctrica.

Rebuig de les Plataformes en Defensa del Territori

Justament aquest dimecres es van produir una dotzena de talls de trànsit a carreteres catalanes en protesta contra l’actual desplegament de les energies renovables amb concentració dels projectes en determinades zones del país. La carretera C-14, a l’altura de Belltall, va ser un dels punts escollits per les plataformes en defensa del territori, com també ho va ser el Pla de Santa Maria, també afectat per grans projectes d’energia solar.