La Riuada Solidària al Francolí va participar aquest dimarts 14 de novembre com a ponent en l’última sessió del cicle XIC (Xarxa d’Intercanvi de Coneixements) que ha organitzat des del setembre la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat amb l’objectiu de facilitar pautes d’actuació a les administracions locals per respondre davant una situació d’emergència.

En concret, la plataforma espluguina va ser escollida com a referent i va ser convidada a la sessió dedicada a la recuperació i resiliència comunitària durant la post-emergència. En la xerrada, que es va oferir de manera telemàtica, hi van ser presents un centenar d’alcaldes, regidors i sobretot tècnics d’ajuntaments, diputacions i consells comarcals de tot Catalunya, a més del mateix Departament d’Interior.

Dos membres de la Riuada, Anna March i Òscar Palau, van exposar al llarg d’una hora l’experiència viscuda arran de l’aiguat del 22 d’octubre del 2019, que va provocar sis víctimes i nombrosos danys materials a la capçalera del riu Francolí. En concret, van explicar l’episodi a l’Espluga, la reacció massiva del voluntariat en les hores i dies següents i la conformació, finalment, de la Riuada Solidària al Francolí per canalitzar i impulsar tot tipus d’accions per ajudar econòmicament, però també moralment, totes les persones que van resultar afectades. 

Participació en la Riuada Solidària en el cicle XIC (Imatge: Cedida)