L’Espluga de Francolí ha reviscut aquest diumenge el comiat d’uns 2.000 brigadistes internacionals que havien participat en la Guerra Civil amb els republicans. Aquest dimecres 25 d’octubre es van complir 85 anys des que la plaça de l’Alberg Jaume I va ser l’escenari de l’adeu als brigadistes.

La commemoració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals ha comptat amb diferents actes durant divendres i la jornada d’aquest diumenge, però l’acte institucional ha estat aquesta tarda amb la presència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, que ha reivindicat el llegat de les Brigades Internacionals com antídot al feixisme. Ubasart també ha agraït el compromís de milers de persones que, vingudes d’arreu del món, van lluitar en favor de la democràcia i dels valors republicans. «Va ser just aquest l’indret escollit per l’exèrcit de l’Ebre dirigit pel general Vicente Rojo per homenatjar i acomiadar-se dels milers de combatents que van venir a lluitar contra la barbàrie feixista. Elles i ells van entendre millor que ningú que la causa de la república era la causa de la llibertat d’Europa».

ÀUDIO: La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha fet palès el compromís del Govern en la recuperació de la memòria dels brigadistes internacionals

ÀUDIO: Ubasart ha remarcat la importància de commemoracions d’aquesta mena

ÀUDIO: La consellera ha subratllat la importància de recuperar la memòria democràtica.

L’acte també ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de l’Espluga, Josep M. Vidal; el president de l’Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna, Guido Guiffreda; el president de l’Amical de les Brigades Internacionals, Eduard Amoroux; i Roc BlackBlock, artista i autor del mural. Una nombrosa representació de l’associació italiana de record als combatents voluntaris també ha participat en la jornada. D’altra banda, les actuacions de l’orquestra simfònica de Treu-li la Pols al teu Instrument de l’Espluga han enllaçat els diversos parlaments.

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, també ha reivindicat el llegat de les Brigades Internacionals com antídot al feixisme

L’homenatge d’aquest diumenge a la tarda ha estat el punt final a tot un conjunt d’actes que han permés celebrar l’efemèride arreu de Catalunya per la institució del Memorial Democràtic, però també a l’Espluga de Francolí. Durant el divendres es va celebrar una conferència anomenada Les Brigades Internacionals, el comiat a l’Espluga de Francolí i la seva difusió didàctica, a càrrec de Jordi Martí Rueda, Àlex Rebollo i Axel Baiget. Aquest matí el Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister han fet dues activitats divulgatives sobre la memòria del comiat de les Brigades «Un passeig per la memòria: el comiat i a les 12 del migdia l’editorial local La Musca ha presentat el llibre infantil «El Penyic i el Brigadista».

Mobilitzacions populars massives per acomiadar els brigadistes

Entre el 23 i el 25 de setembre es va retirar els internacionals que es trobaven a Catalunya, la majoria al front de l’Ebre, i es van concentrar en poblacions de la rereguarda del sud de Catalunya. En diverses poblacions del sud de Catalunya es van organitzar festes per acomiadar-los. L’acte central d’aquest adeu va tenir lloc el 25 d’octubre a l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, on hi havia un balneari que havia servit com a hospital de guerra. L’acte va reunir el president Juan Negrín i els principals caps de l’exèrcit de l’Ebre i de les Brigades Internacionals, així com diversos fotògrafs i corresponsals i al voltant de 2.000 brigadistes, que hi van assistir en representació de totes les nacionalitats de les Brigades Internacionals.

L’acte polític de l’Espluga de Francolí va precedir el comiat popular que es va celebrar a Barcelona, el 28 d’octubre de 1938. Els supervivents de les Brigades Internacionals, excepte aquells que estaven hospitalitzats, van desfilar per la Diagonal i el passeig de Gràcia en una de les mobilitzacions més grans que va viure la ciutat durant la guerra. Malgrat la presència quotidiana dels bombardejos, entre 100.000 i 300.000 persones van sortir al carrer per veure desfilar els darrers brigadistes.