L’Ajuntament de Montblanc no apujarà els impostos l’any 2024. Així ho ha anunciat la regidora d’hisenda, Raquel Huguet, que ha presentat la proposta d’ordenances fiscals que es votarà al plenari del proper dilluns.

L’IBI, el principal impost de la ciutadania, no pujarà. Després de la modificació que es va fer l’any passat, quan l’IBI va baixar, ara l’equip de govern ha decidit congelar-lo. La regidora d’Hisenda, Raquel Huguet, ha destacat que “a diferència de molts ajuntaments del territori, hem optat per no apujar els impostos i fer un esforç econòmic”. Huguet ha destacat que “era un compromís dels tres grups del govern, tot i que això suposarà una recaptació inferior que afectarà el pressupost del 2024”.

ÀUDIO: La regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Montblanc, Raquel Huguet, explica el perquè d’aquesta decisió

Huguet ha destacat que la situació econòmica de l’Ajuntament no és bona, malgrat que s’hagi decidit no augmentar els impostos. Ha avançat que, de cara al pressupost de l’any 2024, la capacitat d’inversió “serà mínima”. Confia, però, en aconseguir nous ingressos per revertir la situació.

L’IBI no pujarà per la ciutadania o les petites i mitjanes empreses, però sí per a la gran indústria. Aquelles empreses que tenen un valor cadastral superior als 2 milions d’euros tindran un increment de l’IBI, que passa del 0,86% al 1,1%.

Pel que fa a les taxes municipals, l’Ajuntament incrementarà la taxa d’escombraries un 5% “per compensar l’increment que ha fet el Consell Comarcal de la Conca”, segons Huguet. La resta de taxes augmentaran un 3% per compensar la pujada del cost dels serveis municipals que ofereix l’Ajuntament.

La proposta d’ordenances fiscals per l’any 2024, que es portarà a votació al plenari que tindrà lloc el proper dilluns, inclou també bonificacions del 75% de l’ICIO en obres d’habitatge de primera vivenda, ja sigui en propietat o de lloguer, a zona PERICH o pedanies.

ÀUDIO: Raquel Huguet parla de les bonificacions previstes per incentivar l’habitatge

També es bonificarà l’ICIO un 75% a aquells veïns que substitueixin les tanques vegetals dels jardins per tanques d’obres o metàliques. L’objectiu del consistori és evitar la instal·lació de tanques vegetals, que necessiten molta aigua i, en alguns casos, ocupen parts de la via pública.  

També s’inclou una bonificació del 50% de l’IBI durant dos anys per als nous immobles que entrin a la borsa d’habitatge de la Conca de Barberà. Aquesta mesura buscar fomentar que els habitatges tancats es posin al mercat de lloguer.  També es donarà 1 hora d’aparcament gratuïta al dia a les zones blaves als vehicles censats a Montblanc, mentre que els vehicles amb 0 emissions tindran també 1 hora. Si el vehicle està censat a Montblanc i a més és de 0 emissions, tindrà 2 hores d’aparcament gratuïtes. Pel que fa a les penalitzacions, les ordenances inclouen un increment del 50% de l’IBI als habitatges de grans tenidors que estiguin buits.