El 112 del Camp de Tarragona va acollir ahir la primera sessió a Catalunya del projecte europeu CLIMAAXX, enfocat a afrontar les emergències agreujades pel canvi climàtic. L’objectiu d’aquesta incitativa impulsada per la Comissió Europea és el de crear recursos que ajudin a preveure episodis com la riuada del Francolí del 2019 o l’incendi de Santa Coloma de Queralt de fa dos anys. D’aquesta manera, es podrà determinar si aquests fenòmens extrems són més freqüents i intensos.

La jornada també va incloure una visita sobre el terreny a l’Espluga, Montblanc i Santa Coloma de Queralt per conèixer de prop l’experiència d’aquests municipis amb els fenòmens extrems patits, convertir-se així la comarca en model d’aquests fets extrems.

Conseqüències de l’incendi de Santa Coloma de Queralt (Imatge: Cedida)

Catalunya és l’única regió de l’Estat que forma part del projecte. Ho fa juntament amb altres punts del territori europeu que també posen en comú les seves experiències amb inundacions, onades de calor, ventades o incendis.

El resultat arribarà quan acabi el projecte d’aquí a quatre anys amb la configuració d’un software que redefinirà els escenaris possibles amb els quals treballen els equips d’emergències.

Aquesta primera sessió del projecte CLIMAAXX a Catalunya ha servit per estudiar la part teòrica de les emergències meteorològiques patides al territori.