L’Associació de Defensa Forestal de l’Espluga de Francolí se suma a les queixes de la resta d’ADF del país després de l’incendi de Portbou. Asseguren que, més enllà de la primera intervenció al foc de l’Alt Empordà, els Bombers no van requerir cap més tasca dels voluntaris, que es van sentir apartats de les tasques d’extinció.

Des de l’entitat espluguina defensen que els membres de les ADF poden ser útils en determinades tasques davant d’un foc, ja que estan preparats i ben equipats. Pensen que, com a mínim, s’hauria de respectar que puguin treballar a la cua de l’incendi o al punt d’emplaçament 1. En cas contrari, consideren que una situació d’incendis simultanis podria suposar un gran perill, si la majoria de dotacions dels Bombers estan concentrades en un mateix punt.

Que el que ha passat a Portbou no passi en altres punts del país és l’advertència de les Associacions de Defensa Forestal. El malestar de les ADF no és nou, però ara ha tornat a ressorgir. Els voluntaris se senten menyspreats des de l’any passat quan la modificació del pla d’actuació en incendis els va limitar les tasques. 

Els Bombers Voluntaris de Sarral, en vaga

Els Bombers Voluntaris s’han plantat, també els de Sarral i els de Santa Coloma de Queralt. Els primers grups es van declarar en vaga la setmana passada i aquest dissabte s’hi han afegit els de Tarragona. El col·lectiu està en contra de la nova normativa que els exigeix estar disponibles un mínim d’hores de servei per mantenir la credencial. Aquest seguiment l’han de fer amb una aplicació del telèfon mòbil que demanen eliminar.

També arrosseguen de fa anys, altres reclamacions, com el fet de poder cotitzar a la Seguretat Social les hores que dediquen. Interior, mentrestant, defensa les seves propostes d’assegurances i compensacions, però assegura que la laboralització del col·lectiu topa amb diversos impediments. Tot i això, emplaça els Bombers Voluntaris a explorar solucions en la comissió d’estudi que es constituirà al Parlament de Catalunya el pròxim setembre.