L’Espluga de Francolí ha donat la benvinguda a la Festa Major amb canvis d’última hora per culpa d’una pluja que ha obligat a reubicar el pregó al Museu de la Vida Rural i reduir el seguici popular, que únicament ha estat presidit pels nans en homenatge a sant Abdon i sant Senén i els Grallers de l’Espluga.

Tot i això, el pregó s’ha pogut celebrar amb els parlaments de les directores sortints de l’escola Vedruna i l’escola Martí Poch, Ester Anglès i Teresa Roig, que han fet un sentit homenatge als professors i professores.

L’alcalde, Josep Maria Vidal, ha inaugurat la Festa Major recordant que aquest és un any marcat per la sequera i destacant la importància de les dues escoles en els valors tramesos als espluguins i espluguines.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ressalta la importància de l’educació

Un homenatge als educadors

Ester Anglès ha sigut la primera de les pregoneres, tot fent un repàs de la seva vida i connexió amb l’Espluga de Francolí. Anglès ha remarcat la importància de l’educació, donant valor a l’actual sistema educatiu, de qualitat i on no existeixen discriminacions. Un sistema que busca ciutadans respectuosos amb els altres i l’entorn, i on es busca la creativitat, l’emprenedoria i l’adaptació a les noves tecnologies.

ÀUDIO: La directora sortint de l’escola Martí Poch, Ester Anglès, dona les gràcies per poder fer aquest homenatge

La directora de l’escola Martí Poch ha destacat també la relació entre l’escola i l’ajuntament, i la facilitat que li ha donat la seva tasca com a directora per relacionar-se amb totes les famílies espluguines. Ha comentat el gran teixit social que hi ha a l’espluga, i el vincle de relacions que es crea al poble. 

A continuació ha estat el torn de Teresa Roig, que ha començat el pregó explicant el seu vincle amb l’Espluga de Francolí, que és familiar i ve des de temps de la Guerra Civil. Ha comentat també l’evolució de l’escola Vedruna i les oportunitats que li ha ofert el seu lloc de treball com a directora del centre.

ÀUDIO: La directora de l’escola Vedruna, Teresa Roig, assegura que és una responsabilitat ser professor

Roig ha destacat que l’educació es tracta de molt més que ensenyar llengües i matemàtiques i ha posat en valor la importància de formar els alumnes pel seu futur.

Ambdues directores han pugnat els actes homòfobs succeïts al municipi recentment i denunciats per l’Ajuntament als Mossos d’Esquadra. Un cop acabat el parlament l’alcalde ha fet entrega de l’obsequi per part de l’alcalde a les dues pregoneres. L’acte ha finalitzat al patí del Museu, on els assistents han pogut escoltar la tronada de Festa Major.

Recupera el pregó complet de la Festa Major 2023